Praženo kislo zelje
Praženo kislo zelje je od nekdaj priljubljena priloga za mesne jedi ali lahek samostojni obrok, ki je kislo slanega okusa. Takšen obrok je zdrav in spodbuja delovanje celotnega našega organizma. Priprava praženega kislega zelja je hitra, saj potrebujemo le 15 minut. Ostale sestavine imamo ponavadi doma, le zelje si priskrbimo. Tradicionalna priprava kislega belega zelja nam da z redkim vitaminom B12 bogato in okusno hrano.
Kislo zelje vsebuje na 100 g samo 18 kal. vitamine A, B3, B5, B6, B12, C in minerale: kalcij, magnezij, natrij, železo kalij …
Česen, ki je tudi sestavni del praženega kislega zelja, je naravni antibiotik, ki ga v kulinariki premalo uporabljamo, saj se ga mnogi zaradi močnega vonja izogibajo. Česen vsebuje mnoge zdravilne snovi, ki na nas pozitivno vplivajo in nas varujejo pred prehladnimi obolenji. Minerali kot so železo, kalcij in magnezij skupaj z vitamini A, C in B6 dajejo česnu zdravilno moč, ki so jo poznali že v starih časih, saj so česen najprej uporabljali v zdravilstvu, šele kasneje tudi v kulinariki.
Pripomočki za pripravo praženega kislega zelja:
- kozica s pokrovko
- kuhalnica
- tehtnica
- merica za tekočino
- nož
- deska za rezanje
- žlička
- žlica
- štedilnik
- ura
Sestavine za pripravo praženega kislega zelja
Za dve osebi:
- 700 g kislega zelja
- 50 ml vode
- 1 žlica domače svinjske masti ali olja po želji
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 2 stroka česna
- poper po okusu
- sol po okusu
Postopek priprave praženega kislega zelja:
V kozici segrejemo olje ali stopimo domačo svinjsko mast, nato naložimo v kozico še kislo zelje in ga zalijemo z vodo, dobro premešamo in pražimo na zmerni temperaturi v pokriti kozici od 8 – 10 minut. Med praženjem večkrat odkrijemo in premešamo.
Praženo zelje v tem času malo upade in spremeni barvo, sedaj mu dodamo mleto sladko papriko in poper in vse sestavine dobro premešamo, da se zelje lepo obarva in pražimo še 3 minute.
Čisto na koncu dodamo olupljen in na drobno sesekljan česen, še enkrat dobro premešamo, poizkusimo, po potrebi dosolimo in postrežemo.
Kislo zelje nas poživlja in doda energijo, uredi prebavo in nas napolni z zadovoljstvom. Lučka Glaser
Zraven praženega kislega zelja, priporočam:
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Svinjska krača pečena v masti.
- Domačo šunko.
- Telečja rebra iz pečice.