Praženo kislo zelje
Print Friendly, PDF & Email

Praženo kislo zelje je od nekdaj priljubljena priloga za mesne jedi ali lahek samostojni obrok, ki je kislo slanega okusa. Takšen obrok je zdrav in spodbuja delovanje celotnega našega organizma. Priprava praženega kislega zelja je hitra, saj potrebujemo le 15 minut. Ostale sestavine imamo ponavadi doma, le zelje si priskrbimo. Tradicionalna priprava kislega belega zelja nam da z redkim vitaminom B12 bogato in okusno hrano.

Kislo zelje vsebuje na 100 g samo 18 kal. vitamine A, B3, B5, B6, B12, C in minerale: kalcij, magnezij, natrij, železo kalij … 

Česen, ki je tudi sestavni del praženega kislega zelja,  je naravni antibiotik, ki ga v kulinariki premalo uporabljamo, saj se ga mnogi zaradi močnega vonja izogibajo. Česen vsebuje mnoge zdravilne snovi, ki na nas pozitivno vplivajo in nas varujejo pred prehladnimi obolenji. Minerali kot so železo, kalcij in magnezij skupaj z vitamini A, C in B6 dajejo česnu zdravilno moč, ki so jo poznali že v starih časih, saj so česen najprej uporabljali v zdravilstvu, šele kasneje tudi v kulinariki.

 

Pripomočki za pripravo praženega kislega zelja:

  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • nož
  • deska za rezanje
  • žlička
  • žlica
  • štedilnik
  • ura

Sestavine za pripravo praženega kislega zelja

Za dve osebi:

  • 700 g kislega zelja
  • 50 ml vode
  • 1 žlica domače svinjske masti ali olja po želji
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 2 stroka česna
  • poper po okusu
  • sol po okusu

Postopek priprave praženega kislega zelja:

V kozici segrejemo olje ali stopimo domačo svinjsko mast, nato naložimo v kozico še kislo zelje in ga zalijemo z vodo, dobro premešamo in pražimo na zmerni temperaturi v pokriti kozici  od 8 – 10 minut. Med praženjem večkrat odkrijemo in premešamo.

Praženo zelje v tem času malo upade in spremeni barvo, sedaj mu dodamo mleto sladko papriko in poper in vse sestavine dobro premešamo, da se zelje lepo obarva in pražimo še 3 minute.

Čisto na koncu dodamo olupljen in na drobno sesekljan česen, še enkrat dobro premešamo, poizkusimo, po potrebi dosolimo in postrežemo.

Nasvet
Zaradi velikokrat predolge termične obdelave se uniči veliko koristnih snovi v kislem zelju in ravno tako v česnu. Zelje pražite na hitro, česen pa dodajte, ko je praženo zelje tik pred postrežbo.

Kislo zelje nas poživlja in doda energijo, uredi prebavo in nas napolni z zadovoljstvom. Lučka Glaser

Zraven praženega kislega zelja, priporočam:

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor