Krompirjevi polpeti
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjevi polpeti vsebujejo sestavine, ki jih naše telo vsakodnevno potrebuje, zato se vsi ljubitelji kuhanja in kulinarike trudijo, da pripravijo obroke, ki bodo zanimivi pa tudi nasitni. Največja nagrada vsake kuharice ali kuharja je, da je za svoje delo pohvaljen, kar pa se izkaže po tem, kako hitro domači in gostje izpraznijo krožnik.

Krompirjevi polpeti so zaradi izbranih sestavin mehki in so enostavni za pripravit, saj v enem loncu zmešamo vse sestavine, oblikovanje zrezkov pa lahko prepustimo tudi mlajšim članom v družini, ki bodo tako prispevali svojo pomoč pri pripravi kosila.

Pripomočki za pripravo krompirjevih polpet

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo krompirjevih polpet

Za štiri osebe:

 • 600 g krompirja
 • 2 žlici jogurta
 • 3 – 4 žlice drobtin
 • 100 g prekajenega mesa ali hamburške slanine
 • 1 žlička na drobno narezanega česna
 • 2 jajca
 • 3 žlice sončničnega olja ali olja po izbiri
 • sol po okusu

Postopek priprave krompirjevih polpet

Krompir operemo in ga skuhamo, kuhanega olupimo. Čas kuhanja krompirja je odvisen od vrste in debeline krompirja. Ko je krompir krompir kuhan in olupljen, ga s kuhinjsko tlačilko dobro pretlačimo.

Prekajeno meso ali hamburško slanino na drobno narežemo, pripravimo tudi vse ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali in jih dodamo h krompirju, ki smo ga dobro pretlačili. Pri uporabi soli moramo biti previdni, ker že prekajeno meso ali hamburška slanina vsebujeta veliko soli. Najprej dodamo prekajeno meso ali hamburško slanino, drobtine, česen, jajce in jogurt.

Vse sestavine dobro premešamo, počakamo približno 30 minut, da se drobtine napojijo. Če imamo občutek, da masa, ki smo jo pripravili, ni dovolj voljna za oblikovanje polpetov, dodamo še malo drobtin in ponovno pregnetemo, da dobimo maso primerno za oblikovanje.

Krompirjeve polpete oblikujemo tako, da z rokami zajemamo maso in med dlanmi oblikujemo zrezke poljubne velikosti in debeline približno 1 centimeter, ali pa vzamemo okrogel model za izrezovanje piškotov (krofov) ter vanj naložimo maso in z žlico potlačimo.

 V kozici segrejemo olje in na zmernem ognju pečemo krompirjeve polpete po obeh straneh. Pri pečenju moramo biti previdni, da jih pečemo na zmernem ognju, da dobijo lepo zlato zapečeno barvo.

krompirjevi-polpeti

Krompirjeve polpete damo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačami, da popijejo odvečno maščobo krompirjevim polpetom.

Lahko dekoriramo s svežo zelenjavo, za dekoracijo lahko uporabimo zelenjavo, ki jo imamo na razpolago za okrasitev in obogatitev lepo zapečenih krompirjevih polpet.

Poskusite jih in se prepričajte, da se da krompir pripraviti tudi malo drugače. Lučka Glaser

Zraven krompirjevih polpet pa priporočam solato za osvežitev obroka.
Vabim, da poskusite:

 1. Motovilec z jajcem v solati.
 2. Zelena solata z listi rdeče pese in korenčka.
 3. Regrat v solati s pečenimi jajci.
 4. Radič štrucar z ješprenjem.
 5. Endivija z jajci.
 6. Bolgarska solata za ozimnico.
 7. Regrat s krompirjem in ocvirki.
 8. Regrat s fižolom v solati.
 9. Zelje s krompirjem v solati.
 10. Šopska solata.
Ocena:
Skupaj: 31 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor