Slastna mrežna pečenka
Print Friendly, PDF & Email

Mrežna pečenka je prava mesna poslastica, vedno odlična izbira za glavno jed boljšega obroka. Spečemo jo lahko tudi dan prej in ohladimo. Mrežica ovita okoli mesa ohranja meso bolj sočno – se toliko ne izsuši. Ker se veliko lepše se reže ohlajena mrežna pečenka, zrezano naložimo v omako, ki je nastala pri pečenju.  Pri pogrevanju narezanega mesa, meso obračamo, da se omaka oprime na obeh straneh in se okusi omake še bolje prepojijo in nastala bo okusna sočna pečenka. Mrežna pečenka je idealna za razvajanje svojih najdražjih in najbližjih. Poenostavili bomo pripravo kosila, da gospodinja z malo truda naredi vrhunski obrok. Mrežna pečenka, je tudi odlična hladna za narezke, sendviče, solate …

Slastna mrežna pečenka – pripomočki:

  • pekač velikosti 20 x 16 cm

Slastna mrežna pečenka – sestavine

Za 4 osebe:

  • 1 kg svinskega plečeta ali vratovine
  • sol
  • 2 rezini bio limone
  • 2 rezini korenčka
  • 1 vejico peteršilja
  • svinjska mrežica( mesar bo vedel kakšna velikost )

Slastna mrežna pečenka – priprava:

Kupiti moramo svež kos mesa, ga sprati pod tekočo hladno vodo in ga nato malo podržati, da odteče odvečna voda. Meso z roko dobro nasolimo in utremo sol v meso. Ostrgamo korenček, speremo pod tekočo vodo in narežemo dva večja kolobarja korenčka. Limono tudi dobro umijemo v vroči vodi, obrišemo in odrežemo dve rezini. List peteršilja sem imela v skrinji, če pa boste uporabili svežega, ga dobro sperite in obrišite. Meso obložimo z rezinami limone, korenčkom in peteršiljem in položimo svinjsko mrežico preko obloženega mesa in zavijemo.

slastna-mrezna-pecenka

Pripravljeno meso položimo v čist pekač , ki ne sme biti prevelik, ker drugače se omaka izsuši. Vse skupaj postavimo v pečico, ki je ogreta na 200 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) in pečemo eno uro in pol, da je pečena. Če želite sočno pečenko jo polivajte vsake 15 -20 minut s sokom iz dna pekače pečenke.

slastna-mrezna-pecenka

Priporočilo
Meso vedno režemo prečno na vlakna mesa tako, da vlakna prerežemo in so kratka. Tako lažje pregriznemo meso, ki je bolj mehko in otrokom se ne naredi cmok v ustih.

Pečeno mrežno pečenko pustimo, da se malo ohladi (spočije) odstranite limono, damo na desko nato narežemo na rezine in naložimo v omako, ki je še ostala v pekaču. Rezine mrežne pečenke pomakamo z obeh strani v lastno omako in postrežemo. Če bomo pečenko uporabili naslednji dan, jo ohladimo, pokrijemo z jedilno streč folijo in spravimo v hladilnik. Mrežno pečenko tudi narežemo naslednji dan tik preden jo postrežemo.

Zraven mrežne pečenka in lastne omake se čudovito prileže krompir: pražen, pire, pečen, v kosih, seveda tudi slastna zelenjavna rižota, ajdova kaša, široki rezanci, svaljki… in tudi zelena solata. Za toplo predjed pa priporočam slastno bučno juho.

Želim vam dober tek, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 45 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor