Kumarična omaka s krompirjem
Kumarična omaka s krompirjem je zelo primerna za pripravo lahkega, a okusnega kosila, ko potrebujemo prehrano, ki je bolj lahkotna, npr. po različnih praznovanjih ali, ko je bilo na našem jedilniku več mesa kot zelenjave.
Kumare so nizkokalorične, saj vsebujejo več kot 97% vode. Vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2 in C vitamin ter kalij in natrij. Pri pripravi kumarične omake lahko uporabimo kumare, ki smo jih shranili v zamrzovalniku po postopku, ki ga vidite na povezavi: solatne kumarice za ozimnico.
Pripomočki za kumarično omako:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za kumarično omako
Za 4 osebe:
- 500 g olupljenih kumar
- 3 žlice sončničnega olja
- 1 srednje veliko čebulo
- 2 stroka česna
- 50 g prekajene slanine pancete
- 2 žlici bele moke
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 8 srednje velikih krompirjev
- sol po okusu
- 300 ml vode za omako
Postopek priprave kumarične omake s krompirjem
Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. V loncu segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in jo počasi pražimo, med praženjem na drobno narežemo olupljen česen in prekajeno slanino.
Ko čebula postekleni, v lonec dodamo še na drobno narezan česen in slanino, ko zadiši po česnu, dodamo še moko in jo počasi pražimo, paziti moramo, da moka preveč ne porjavi.
Kumarice operemo, jih olupimo in na obeh straneh konice odrežemo, ker so lahko grenke. Narežemo jih na rezalnik.
Ko je moka pri praženju začela rahlo spreminjati barvo, stresemo v lonec narezane kumare, kumar ne ožemamo, ker so ožete kumare so težje prebavljive.
Dodamo še žlico paradižnikove mezge, posolimo po okusu in kuhamo 15 minut na zmernem ognju.
V lonec naložimo krompir, ki ga kuhamo na zmernem ognju, ko je kuhan, ga olupimo in ga narežemo na manjše kocke. Čas kuhanja krompirja je odvisen od debeline in vrste krompirja.
Omako naložimo na krožnik in dodamo na manjše kose narezan krompir.
Kumarice pripravljene na več načinov, nam obogatijo prehrano in popestrijo jedilnik. Lučka Glaser
Poglejte še ostale recepte s kumaricami: