Koleraba v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Rumena koleraba zraste v zemlji in ima zaradi gorčičnega olja, ki ga vsebuje, rahlo pikanten ter nežen sladkobni okus in je zakladnica železa in vitamina C.

Pripravljeno kolerabo v omaki lahko ponudimo kot prilogo zraven vseh vrst mesa, ki ga pripravimo na različne načine, lahko pa je samostojni obrok in zraven ponudimo ajdove žgance, kruh ali pekovsko pecivo.

Pripomočki za pripravo kolerabe v omaki

  • posodica za merjenje tekočin

Sestavine za pripravo kolerabe v omaki

Za štiri osebe:

  • 600 g naribane kolerabe
  • 130 g prekajene slanine
  • 400 g naribanega krompirja
  • 30 ml olja
  • 4 stroke česna
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1000 ml vode ali juhe
  • sol po okusu

Postopek za pripravo kolerabe v omaki

Kolerabo olupimo in jo na kuhinjskem strgalniku naribamo na rezance kot repo.

V loncu najprej segrejemo olje, na njem prepražimo na drobno narezan česen, ko nam zadiši po česnu dodamo še na kocke, velike približno en centimeter, narezano prekajeno slanino in jo prepražimo na zmernem ognju.

Na prepraženo slanino stresemo naribano kolerabo in jo med mešanjem pražimo približno petnajst minut, oziroma toliko časa, da se koleraba delno zmehča, če je potrebno, dodamo 100 ml vode ali juhe, da se koleraba ne prime na dno posode. Ko je koleraba zmehčana, dolijemo še preostanek vode ali juhe, dodamo moko, sol, dobro premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo še trideset minut.

Kuhani kolerabi v omaki dodamo še paradižnikovo mezgo, ponovno premešamo in počakamo deset do petnajst minut, da se omaka zgosti.

Koleraba je ponovno dobila svoje mesto v kulinariki. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov kaj, lahko dodamo kolerabi v omaki:

Zraven lahko ponudimo še razno meso:

Tudi kruh lahko uživamo ob omaki iz kolerabe:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor