Nadevana čebula z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Nadevana čebula z jurčki, je za ljubitelje jurčkov zanimiv obrok, pripravljen malo drugače, je zelo okusen, vitaminsko bogat in prijeten na pogled. Čebula že dolgo velja za preizkušeno ljudsko zdravilo, saj nas varuje pred okužbami, izboljšuje razpoloženje in krepi imunski sistem.

Pripomočki za pripravo nadevane čebule z jurčki:

  • lonec za juho s pokrovko
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • krožnik
  • skleda
  • skodelica
  • kozica za praženje
  • zajemalka
  • merica za tekočino
  • okrogel mali pekač, premera 20 cm
  • alu folija
  • tehtnica
  • štedilnik
  • pečica

Sestavine za pripravo nadevane čebule z jurčki

Za dve osebi:

  • 50 g starega kruha
  • 30 g olupljene narezane čebule
  • 150 g jurčkov zamrznjenih
  • 150 g paradižnika svežega ali zamrznjenega
  • 1 žlica narezanega peteršilja
  • 1 strok česna
  • 1/2 paprike rdeče
  • 15 g masla
  • 6 srednje velikih čebul
  • 1 žlica drobno narezanih zelišč (zelena, origano, majaron, rožmarin)
  • 1 žlica jušne zelenjave
  • 1 l vode za juho
  • 1 žlica sončničnega olja
  • sol po okusu

Postopek za pripravo nadevane čebule z jurčki

V lonec nalijemo vodo in dodamo jušno zelenjavo, pustimo vreti v pokritem loncu na zmernem ognju 10 minut, juho poizkusimo in po potrebi dosolimo.

Med tem časom, ko se juha kuha, pripravimo vse potrebne sestavine, ki jih potrebujemo za nadevano čebulo. Paradižnik, papriko in začimbe operemo pod tekočo vodo.

Vso zelenjavo, začimbe in jurčke na drobno narežemo.

Enako narežemo tudi kruh ( na 1 cm velike kocke), ki ga popražimo na maslu v kozici.

Popražen kruh stresemo v skledo, v kozici pa na olju prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo česen in, ko zadiši po česnu, dodamo začimbe, jurčke in dobro premešamo.

Dodamo prepražen kruh, ponovno premešamo in na koncu dodamo na drobno narezano papriko in paradižnik, ponovno premešamo, popražimo na zmernem ognju še 5 – 7 minut in pazimo, da se ne prime na dno kozice.

Celo čebulo olupimo, jo odrežemo na spodnjem delu, kot prikazuje slika in odstranimo sredico. Izdolbeno čebulo napolnimo s pripravljenim nadevom. Napolnjene čebule, postavljene pokonci, naložimo v okrogli pekač in nato dolijemo  toplo juho, katero pred tem precedimo. Juho nalijemo do polovice pekača in nato pekač pokrijemo z alu folijo, nato pa ga vstavimo v pečico, segreto na 160°C (ventilacijska pečica).

Polnjeno čebulo pečemo v pečici približno 30 minut in pazimo, da nam nadev, ki je na vrhu čebule, ne potemni.

Nadevano čebulo z jurčki serviramo na krožniku in po želji okrasimo z vejico peteršilja.

 

Lepo na pogled in slastno po okusu.
Lučka Glaser

Povabim vas na ogled:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor