Paprike polnjene z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Paprike polnjene z jurčki in s popečenimi kruhovimi kockami, čebulo, zelišči, paradižniki, vse skupaj pa zalito z zelenjavno juho … Mmmmmmm! Vsekakor gre za paprike polnjene malo drugače, za malo spremembe na naših jedilnikih, hkrati pa je to popolna jed za vse, ki obožujejo okus paprike.
Po tem receptu pripravljena polnjena paprika je okusna in nasitna. Priporočam vam, da vsako papriko posebej zapečete v ognjevarni skledi v pečici, da jo lahko nato kot že pripravljeno porcijo enostavno postrežete in zraven ponudite poljubno prilogo. Lahko je to krompir, razne kaše, polenta …

Pripomočki za paprike polnjene z jurčki

  • deska
  • nož
  • kozica
  • 2 lonca
  • zajemalka
  • žlica
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • merica za tekočino
  • krožnik
  • alu folija
  • 4 ognjevarne skodelice primerne velikosti
  • štedilnik
  • pečica

Sestavine za paprike polnjene z jurčki

Za 4 osebe:

  • 4 rdeče paprike sorte babura
  • 50 g starega kruha
  • 50 g masla
  • 50 g čebule
  • 1 strok česna
  • 300 g paradižnika
  • 200 g jurčkov
  • 1 žlica sesekljanih zelišč (origano, majaron, rožmarin)
  • 1 žlica sesekljanih listov peteršilja
  • 2  žlici  jušne zelenjavne začimbne mešanice
  • sol po okusu
  • poper po želji
  • 1 l vode za juho

Priprava paprik polnjenih z jurčki

Pripravimo si sestavine za polnjenje paprik, da jih pozneje ne bomo iskali in izgubljali časa.

Star kruh narežemo rezine, te pa na kocke velikosti 1 cm. V kozici stopimo polovico masla (25 g) in na stopljenem maslu popečemo kocke kruha. Med pečenjem stalno mešamo, da se kocke kruha enakomerno zapečejo iz vseh strani. Popečene kocke shranimo na krožnik.

V lonec damo hladno vodo za juho in žlico jušne zelenjavne mešanice, pomešamo in pristavimo na štedilnik, da se juha skuha. Juha naj počasi vre 20 minut, preverimo slanost, po potrebi dosolimo. Juha naj se kuha med časom, ko pripravljamo sestavine za polnjenje paprik.

Čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo, paradižnik operemo in na drobno narežemo, jurčke narežemo na majhne kose. Peteršilj in zelišča operemo in na zelo drobno sesekljamo. V kozico, v kateri smo popekli kocke kruha, stopimo ostalo maslo (25 g) in med stalnim mešanjem popečemo čebulo, da postekleni, nato dodamo še nasekljan česen, popražimo, da zadiši po česnu in zaporedoma dodamo jurčke, sesekljan peteršilj in zelišča, popečene kruhove kocke, na kocke narezan paradižnik in solimo. Vse sestavine dobro premešamo, preizkusimo slanost, po potrebi dosolimo.


Papriko operemo in prerežemo kakor predstavlja spodnja fotografija, odstranimo seme paprike.

Paprike, vsako posebej, postavimo v ognjevarno skodelico in jih napolnimo s pripravljenim nadevom, pokrijemo s pokrovčki od paprik, zalijemo z 2 – 2,5 dl  zelenjavne juhe. Resnično vam priporočam, da paprike pripravite vsako v svoji ognjevarni skledi in tudi za serviranje bo tako bolj zanimivo.

Paprike pokrijemo z alu folijo in jih damo v pečico, segreto na 180 °C (ventilacijska pečica) in pečemo 45 minut. Paprike moramo imeti pokrite ves čas pečenja, da ne potemnijo.

 

In še namig za prilogo, katero lahko pripravite medtem, ko se paprike polnjene z jurčki pečejo.

Krompir operemo, damo v lonec, zalijemo z vodo in skuhamo. Kuhan krompir olupimo in ponudimo zraven paprike.

Pečeno papriko skupaj s skledo postavimo na nizek krožnik, zraven ponudimo krompir (ali drugačno prilogo) in po želji okrasimo s peteršiljem.


Zagotovo zanimiva kombinacija, ko se združita paprika iz njive in jurčki iz gozda. Lučka Glaser

 Poglejte še recept za klasično polnjeno papriko.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor