Čudežne koprive v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Koprive in smetana se lepo dopolnjujeta in obljubljata dober okus in svežino svežih zeli.
Kopriva v ljudskem zdravilstvu spada med najboljša čistila za kri, in pomaga krepiti imunski sistem.
Mlade liste rastline nabiramo velike od 10 cm do 15 cm. Liste lahko nabiramo od maja do avgusta; narava nam ponuja najboljše brezplačno in sveže, pa še sprehod nas osveži. Pozorni moramo biti, da koprive nabiramo v čistem okolju, stran od cest in strjenega naselja. Kopriva sodi med najbolj zdravo divjo zelenjavo in vsebuje več vitamina C kot jabolko in limona, vsebuje pa tudi vitamin K.

Čudežne koprive v omaki

Čudežne koprive v omaki – pripomočki:

  • rokavice
  • škarje
  • kozica
  • posoda za tekočino
  • nož
  • cedilo
  • tehtnica
  • žlica

Čudežne koprive v omaki – sestavine

Za 4 osebe:

  • 500 g kopriv
  • 500 ml vode
  • poper po okusu
  • šisandra v prahu ali muškatnega oreščka
  • sol po okusu
  • 250 ml smetane za kuhanje

Čudežne koprive v omaki – priprava

Z rokavicami naberemo koprive in jih na steblu, kakor šopek rož, prinesemo domov. Tik preden pričnemo z blanširanjem, koprivam porežemo liste in natančno pregledamo, da so čisti. Nečiste dele zavržemo. Koprive dobro operemo in blanširamo po naslednjem postopku.

Na štedilnik postavimo kozico, ko voda zavre, položimo liste v krop in pustimo, da prevrejo 1-2 minuti.  Tekočine ne zavržemo. Precedimo in koprive jih pustimo na cedilu, da se voda odteče in jih nežno, z roko ožamemo. Če pa želimo, da  koprive ostanejo lepo zelene jih moramo šokirat. To pa pomeni, da ko koprive pokuhamo, jih odcedimo in takoj položimo v hladno vodo in pustimo ohladit. Šokirane koprive pa dobro odcedimo, položimo na desko za rezanje  z nožem dobro narežemo po dolgem in počez, da so majhni delci.Čudežne koprive v omaki

V kozico zlijemo smetano za kuhanje, če je pregosta, dolivamo tekočino, ki smo jo shranili od kuhanja kopriv. Ko smetana zavre, položimo narezane koprive v smetano, potem pa posolimo, popopramo in dodamo še šisandro v prahu  ali muškatni orešček. Prevremo  1- 2 minuti in postrežemo. Ne kuhamo predolgo, da ne uničimo preveč vitaminov in koristnih sestavin v koprivah.

Čudežne koprive v omaki

Zraven omake iz kopriv se odlično prileže pire krompir in meso. Zanimive pa so tudi testenine prelite z omako iz kopriv.

Nasvet
Vodo od kuhanja kopriv ulovimo v posodo, saj jo bomo potrebovali za zalivanje omake. Tekočina, ki pa nam ostane, ohladimo ter jo začinimo še z limono in svežo meto in čudovit ter zdrav napitek je pripravljen.

Čudežne koprive v omaki

Zanimivost
Čaj iz listov kopriv povečuje izločanje vode iz telesa, pomaga pri zdravljenju revmatskih obolenj, vnetju sklepov, pri boleznih sečil, pri srčnem popuščanju, rahlo znižuje krvni sladkor … Pravzaprav je kopriva pekoča zel, ki se jo otepamo, čudežna.

Dober tek vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor