Slastna bolonjska omaka
Print Friendly, PDF & Email

Izbrani okus bolonjske omake od moje dobre prijateljice. Ta recept prehaja iz roda v rod družine. Prijateljici pa je bolonjska omaka najslajša za makarone, svedre ravno po tem receptu.  Hvala moji prijateljici zanj. Velikokrat pripravim bolonjsko omako doma in uživam v dobrotah Italije. Zato sem se odločila, da ta recept objavim in delim, da boste tudi vi lahko uživali v izbranem okusu testenin z vrhunsko bolonjsko omako. Okus te omake je nežen in kremast, s prepletajočim okusom med panceto, korenčkom, baziliko, čebulo, paradižnikom, mletim mesom in mlekom.

Slastna bolonjska omaka

Slastna bolonjska omaka – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • mesoreznica ali sekalnik
  • lonec s pokrovko
  • kuhalnica
  • žlica
  • tehtnica
  • ura

Slastna bolonjska omaka – sestavine:

Za 6 oseb

  • 1 kg mletega mešanega mesa (svinjina + govedina)
  • 1 čebula
  • 5 korenčkov
  • 200 g pancete (nedimljene)
  • 700 g paradižnikove omake polpa
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • bazilika
  • sol
  • mleko za zalivanje po potrebi
  • parmezan – po želji

Slastna bolonjska omaka

Slastna bolonjska omaka – priprava:

Panceto zmeljemo, položimo v lonec in pristavimo na štedilnik, da se počasi praži in topi. Čebulo olupimo, prerežemo na štiri dele, zmeljemo in jo dodamo praženi panceti. Mešamo, da se čebula lepo prepraži in postekleni. Korenček operemo, ostrgamo in zmeljemo z mesoreznico. Potem korenček dodamo v lonec in vse skupaj pražimo od 7 – 10 minut.

Slastna bolonjska omaka

Pridno mešamo, da se v posodi ne prime. Ko korenček spremeni barvo in upade, lahko dodamo mleto meso.  Meso med stalnim mešanjem dobro prepražimo.

Slastna bolonjska omaka

Ko vidimo, da se je meso razpustilo in deluje kuhano, dodamo paradižnikovo omako in baziliko ter pražimo in mešamo še 10 – 12 minut. Potem dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z mlekom. Po okusu osolimo. Počasi kuhamo vsaj še eno uro z občasnim mešanjem. Če vidimo, da je omaka pregosta, dolivamo mleko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca testenin.

DSCN1148

Namig
Ker je ta omaka zelo okusna jo jaz skuham kar za štirikrat. Enkrat za jest in trikrat za v zamrzovalnik – ki imamo časovno stisko, pride zelo prav.

Dobre gurmanske doživetje vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor