Slastna bolonjska omaka po moje
Print Friendly, PDF & Email

Izbrani okus bolonjske omake od moje dobre prijateljice. Ta recept prehaja iz roda v rod družine. Prijateljici pa je bolonjska omaka najslajša za makarone, svedre ravno po tem receptu.  Hvala moji prijateljici zanj. Velikokrat pripravim bolonjsko omako doma in uživam v dobrotah Italije. Zato sem se odločila, da ta recept objavim in delim, da boste tudi vi lahko uživali v izbranem okusu testenin z vrhunsko bolonjsko omako. Okus te omake je nežen in kremast, s prepletajočim okusom med panceto, korenčkom, baziliko, čebulo, paradižnikom, mletim mesom in mlekom.

Slastna bolonjska omaka

Slastna bolonjska omaka – pripomočki:

  • mesoreznica ali sekljalnik

Slastna bolonjska omaka – sestavine

Za 6 oseb:

  • 1 kg mletega mešanega mesa (svinjina + govedina)
  • 15o g čebule
  • 250 g korenja
  • 200 g pancete (ne-dimljene)
  • 700 ml paradižnikove omake
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sveža ali suha bazilika
  • morska sol po okusu
  • 200 ml mleka
  • parmezan – po želji

Slastna bolonjska omaka – priprava

Panceto zmeljemo, položimo v lonec in pristavimo na štedilnik, da se počasi praži in topi. Čebulo olupimo, prerežemo na štiri dele, zmeljemo in jo dodamo praženi panceti. Mešamo, da se čebula lepo prepraži in postekleni. Korenček operemo, ostrgamo in zmeljemo z mesoreznico in ga dodamo v lonec in vse skupaj pražimo od 7 – 10 minut.

Pridno mešamo, da se v posodi ne prime. Ko korenček spremeni barvo in upade, lahko dodamo mleto meso.  Meso med stalnim mešanjem dobro prepražimo.

Slastna bolonjska omaka

Ko vidimo, da se je meso razpustilo in deluje kuhano, dodamo paradižnikovo omako in baziliko ter pražimo in mešamo še 10 – 12 minut. Potem dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z mlekom. Po okusu osolimo.

Slastna bolonjska omaka

Počasi kuhamo vsaj še eno uro z občasnim mešanjem. Če vidimo, da je omaka pregosta, dolivamo mleko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca testenin, kuhane odcedimo in dodamo omaki.

DSCN1148

Namig

Ker je ta omaka zelo okusna, jo jaz skuham kar za štirikrat. Enkrat za jest in trikrat za v zamrzovalnik – ki imamo časovno stisko, pride zelo prav.

Slastna bolonjska omaka

Dobro gurmansko doživetje vam želim Lučka.

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor