Pivski golaž
Print Friendly, PDF & Email

Pivski golaž je zanimiv, okusen obrok, ki ga pripravimo takrat, ko vemo, da bomo postregli samo polnoletne osebe, saj nam že naslov obroka pove, da bomo za osnovne sestavine uporabili pivo in meso. Golaž ima rahel okus po pivu, grenčica pa se delno izgubi zaradi začimb, ki jih dodamo in seveda tudi zaradi kuhanja.

Pripomočki za pripravo pivskega golaža:

  • lonec s pokrovom
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • krožnik
  • štedilnik
  • tehtnica

Sestavine za pripravo pivskega golaža:

Za šest oseb:

  • 1000 g svinskega, lahko tudi telečjega mesa
  • 350 g čebule
  • 1000 ml svetlega piva
  • 400 ml paradižnikovega soka ali pasirani paradižnik
  • 4 žlice repičnega ali druge vrste olja
  • 2 žlici koruznega zdroba
  • 2 žlički rdeče paprike
  • 40 g česna
  • 1 žlička suhega ali svežega timijana
  • 2 žlici narezanega svežega ali zamrznjenega drobnjaka
  • 1 žlička mletega popra
  • sol po okusu

Postopek za pripravo pivskega golaža:

Najprej meso splaknemo pod tekočo vodo in ga narežemo na večje kocke, pripravimo si tudi vse ostale sestavine, čebulo in česen pa si na drobno narežemo.

V loncu segrejemo repično olje, stresemo narezano meso v lonec in ga pražimo 2 do 3 minute, nato med mešanjem dodamo na drobno narezano čebulo in česen in ponovno pražimo 2 do 3 minute, na tako prepraženo meso potresemo še papriko.

Vse sestavine dobro premešamo, da se mleta paprika porazdeli in premeša z mesom in takoj zalijemo s pivom,

dodamo še paradižnikov sok, vse začimbe in pustimo vreti na zmernem ognju 50 do 60 minut v pokritem loncu. Pazite, da ne pozabite posoliti. Na koncu dodamo med mešanjem še koruzni zdrob in kuhamo še 5 minut.

Poznano je, da je golaž najbolj okusen naslednji dan, zato ga skuhamo večjo količino, saj v hladni shrambi ali hladilniku počaka tudi dva do tri dni. Ponudimo ga na krožniku ali skodelici skupaj s polento ali kruhom.

Zakaj bi pili samo pivo, če lahko istočasno jeste tudi meso. Lučka Glaser

Zraven pivskega golaža priporočam:

 

 

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor