Zdrava rumena koleraba v omaki
Okus rumene kolerabe v omaki je sladko slan in čisto malo grenak in zaradi sladkorja, ki ga popražimo, priporočam, da poskusite kolerabo v omaki, saj je okus čudovit. Koleraba je po krivici zapostavljena, saj le malo ljudi ve, kako zdrava je v resnici. Slastna omaka z rumeno kolerabo je okusna, zdrava, nizkokalorična in čudovita priloga. Jaz obožujem kolerabo k pire krompirju in kuhani govedini. Omako kolerabe pa lahko ponudimo tudi k praženem krompirju, rižu, ajdi, polenti, testeninam in žgancem.
Zdrava rumena koleraba v omaki – pripomočki:
- nož
- deska za rezanje
- žlica
- zajemalka
- kozica
- tehtnica
- štedilnik
Zdrava rumena koleraba v omaki – sestavine
Za 4 osebe:
- 400 g rumene kolerabe
- 2 žlici olja
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica bele gladke moke
- sol
- voda
- peteršilj ali drobnjak za posuti
Zdrava rumena koleraba v omaki – priprava:
Kolerabo olupimo, operemo in narežemo na pol centimetre velike kocke.V kozici segrejemo olje, stresemo vanj sladkor in ga med mešanjem počasi pražimo, da postane karamelno rjav.
Paziti moramo, da ne potemni preveč. Ko sladkor postane karamelno rjav takoj dodamo kolerabo, pražimo 3 – 5 minut nato solimo in prilijemo zajemalko vroče vode. Pokrito dušimo 5 minut.
Nato potresemo z moko, zmešamo in prilijemo toliko tople vode, da je omaka srednje gosta ter kuhamo še 3 – 5 minut.
Ko je kuhana, dodamo še sesekljan peteršilj ali drobnjak in takoj postrežemo.
Dober tek vam želi Lučka.