Telečja rebra iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Telečja rebra iz pečice so poslastica, ki nam dvigne apetit že samo s pogledom na lepo zapečena telečja rebra. V kulinariki največkrat zasledimo svinska rebra, ki pa vsebujejo veliko več maščobe, zato vam priporočam, da se odločite za spremembo in pripravite telečja rebra, ki so tudi zelo okusna.
Zaradi nežnega okusa mesa sem uporabila samo sol, da začimbe ne uničijo nežnega okusa mesa. 100 g telečjega mesa vsebuje 172 kalorij, vitamina B6 in B12 ter minerale: kalcij, železo, magnezij, cink in niacin. Teletina je mehkejša, zato jo priporočajo za uživanje, ker je lažje prebavljiva kot govedina.

Pripomočki za pripravo telečjih reber iz pečice:

  • deska za rezanje
  • nož
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • pekač velikosti 27 x 22 cm
  • pečica
  • alu folija
  • žlica
  • krožnik

Sestavine za pripravo telečjih reber iz pečice:

Za štiri osebe:

  • 1000 g telečjih reber
  • 100 ml vode
  • sol po okusu
  • 3 žlice oljčnega olja

Po želji:

  • motovilec ali vejica peteršilja za dekoracijo

Postopek za pripravo telečjih reber iz pečice

Telečja rebra speremo pod tekočo vodo, da odstranimo vse manjše koščke kosti. Rebra podržimo nad koritom, da odteče odvečna voda, nato jih položimo v pekač in natremo s soljo, telečja rebra nato pustimo na sobni temperaturi 1 – 2 uri, da se rebra presolijo in niso več hladna, se ogrejejo na sobno temperaturo, saj se rebra, ki so segreta na sobno temperaturo lepše spečejo tudi v notranjosti. Telečja rebra, ki so že v pekaču sedaj pokapamo z oljem, v pekač vlijemo 100 ml vode in pokrijemo z alu folijo.

Pekač s pokritimi telečjimi rebri damo na 180°C (ventilacijska pečica) ogreto pečico in pečemo 30 minut.
Med pečenjem, ko imamo pokrito z alu folijo ni reber potrebno polivati s sokom, od pečenja.

Po 30 minutah odstranimo alu folijo in pečemo še 20 minut na 180°C, sedaj večkrat z žlico prelijemo po mesu sok, ki se nabira na dnu pekača, da se telečja rebra ne izsušijo in se lepo zapečejo z ene strani.

In, ko so telečja rebra enostransko pečena, jih obrnemo in nadaljujemo pečenje telečjih reber po drugi strani. Ponovno 20 minut pri 180°C.  Tudi pri pečenju po drugi strani ne smemo pozabiti na občasno polivanje s sokom ki se je nabralo na dnu pekača, da telečja rebra ostanejo sočna in se ne izsušijo.

Ko so telečja rebra pečena tudi po drugi strani jih ponovno obrnemo, v ventilatorski v pečici povečamo temperaturo na 200°C in pečemo še 10 minut, da telečja rebra dobijo lepo rumeno hrustljavo skorjico. Pečena rebra razrežemo in serviramo na krožniku. Za dekoracijo lahko uporabimo motovilec ali vejico peteršilja.

Ni samo lepo za oči, je tudi dobro za v usta in koristno za naše telo. Lučka Glaser

Zraven telečjih reber pa priporočam:

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor