Kisla repa po mamino
Kislo repo nam je vedno kuhala stara mama, ki je naredila odlično. Kljub temu je dolgo časa nisem želela niti poskusiti, pred nekaj leti pa me je popolnoma očarala s svojim ravno prav kiselkastim okusom, ki se tako lepo poda k pire krompirju.
Preden sem jo prvič skuhala sama, sem bila prepričana, da je priprava dolgotrajna in zapletena, a sploh ni tako. V resnici je prav enostavna in ni težko pripraviti dobre kisle repe. Prisegam pa na recept moje stare mame Milke.
Pripomočki za pripravo kisle repe po mamino:
- ne potrebujemo posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo kisle repe po mamino:
Za približno 2 l kisle repe:
- 1 kg kisle repe
- 1 lovorjev list
- 1 zravnana žlička soli
- 1 zravnana žlička domače začimbne mešanice
- 1 ščep posušenega majarona
- 1 ščep posušenega origana
- ½ žličke kumine v prahu
- 30 g navadne bele moke
- 1 zvrhana žlica mezge
- 1 žlička paprike v prahu
Postopek za pripravo kisle repe po mamino:
Kislo repo moramo najprej splakniti, sicer bo na koncu jed prekisla. Vzamemo jo iz embalaže, stresemo v večji lonec, dolijemo vodo in jo odlijemo. Pri tem si lahko pomagamo s cedilom. Postopek 2-3x ponovimo.
Nato repi v loncu dolijemo približno 1,8 l vode oz. toliko, da je repa pokrita.
Dodamo lovorjev list, 1 zravnano žličko soli, 1 zravnano žličko domače začimbne mešanice, 1 ščep posušenega majarona, 1 ščep posušenega origana in ½ žličke kumine v prahu. Premešamo in vse skupaj pristavimo na štedilnik. Ko kisla repa zavre, temperaturo znižamo in jo na zmernem ognju kuhamo 30 minut.
Proti koncu kuhanja v skledico odmerimo 30 g moke in dolijemo približno 1 dl hladne vode. Mešamo toliko časa, da se grudice razpustijo.
Primešamo še 1 zvrhano žlico mezge in 1 žličko paprike v prahu.
Mešanico vlijemo v rahlo brbotajočo repo, premešamo in kuhamo še 10 minut.
Jed je pripravljena, da jo postrežemo. Zraven zelo paše pire krompir in po želji še meso (če ste bolj za klasiko, potem pečenice, mi imamo pa najraje panirano meso – piščančje, svinjsko ali vegansko) ali zelenjavni ali žitni polpeti. Kisla repa po tem receptu nam bo zadoščala za več kot eno kosilo, zato sama višek zamrznem po porcijah. Naslednjič jo tako samo pustim čez noč v hladilniku ali na pultu za nekaj ur, da se odtali, nato pa jo prevrem in je pripravljena za postrežbo.
Nekaj idej za polpete, ki jih lahko postrežemo poleg kisle repe po mamino:
- Polpeti iz brokolija in cvetače.
- Proseni polpeti s porom.
- Ocvrti rjavi vegetarijanski kvinojini trikotniki.
- Zelenjavni polpeti brez jajc in moke.
- Tunini polpeti brez moke in jajc.
Moja mama me je naučila kuhati tudi naslednje odlične domače jedi, ki jih je vredno poskusiti:
- Krompirjev golaž.
- Govnač.
- Ješprenj s kranjsko klobaso.
- Enostavni krompirjevi polpeti.
- Krompirjeva enolončnica s stročjim fižolom.
- Slastna omaka iz piščančjega mesa.