Mesni hlebčki
Print Friendly, PDF & Email

Mesni hlebčki iz svinjskega mesa, so hitro pripravljen obrok iz mletega mesa, ki ga začinimo bolj rahlo z začimbami, ki poskrbijo, da so hlebčki še okusnejši, hkrati pa poudarijo okus mesa.
Mesni hlebčki nas nasitijo, da ostanemo siti za daljše obdobje. Mesne hlebčke lahko uživamo tople ali pa hladne, lahko so tudi del kosila ob zeleni solati in pire krompirju.

Najpomembnejše sestavine mesa so beljakovine, naše telo jih nujno potrebuje za izgradnjo lastnih telesnih beljakovin. Svinjsko meso pa tudi vsebuje vitamine: B, B1, B12,  vsebuje tudi minerale: železo, kalij, cink ter selen.

Pripomočki za pripravo mesnih hlebčkov:

  • večja skleda
  • krožnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • ponev
  • žlica
  • kuhinjske klešče ali lopatica
  • tehtnica
  • prtiček iz blaga
  • štedilnik

Sestavine za mesne hlebčke

Za štiri osebe:

  • 1 kg mlete svinjske vratovine
  • 3-4 stroki česna
  • sol po okusu
  • poper po okusu in želji
  • vejica peteršilja
  • olje ali mast za peko

Postopek priprave mesnih hlebčkov:

Meso damo v skledo, ki mora biti dovolj velika, da bomo maso za mesne hlebčke z začimbami lahko dobro premešali. Masi mletega mesa dodamo na drobno narezan peteršilj, sol, poper in sesekljan česen, vse sestavine na rahlo, dobro premešamo, pokrijemo s prtičkom in pustimo maso počivati na sobni temperaturi vsaj 30 minut, da se okusi povežejo.

Ko se meso prepoji z začimbami in soljo z rokami oblikujemo enako velike mesne hlebčke, ki naj tehtajo približno 80 g, v vsak hlebček na sredini naredimo s prstom luknjico, da se bodo lepše in hitreje spekli.

V ponvi segrejemo olje ali mast in vanjo naložimo mesne hlebčke, ki naj se pečejo na srednji temperaturi, najprej približno 5 minut, da postanejo zlato rjavo zapečeni na eni strani, potem jih obrnemo in pečemo še približno 5 minut na drugi strani strani, da so lepo zlato rjavo zapečeni z obeh strani.

Pečene mesne hlebčke položimo na krožnik in jih obložimo s paradižnikom in zeleno solato.

Za popolno kosilo vedno tekne dobro meso. Lučka Glaser

Za popolno kosilo pa priporočam, da izberete jedi, ki se zraven mesnih hlebčkov priležejo, nekaj nasvetov:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor