Jabolčna čežana s pire krompirjem
Jabolčna čežana (omaka) s pire krompirjem, je kislo sladkega okusa in je vitaminsko bogata, saj jabolka vsebujejo vitamina C in A, veliko pektina in so nizkokalorična. Okus čežane je odvisen od vrste jabolk, za čežano so najbolj primerna rahlo kiselkasta vrsta jabolk kot so, idared, jonagold, topaz …
Pripomočki za pripravo jabolčne čežane s pire krompirjem:
- deska za rezanje
- nož
- tlačilka
- merica za vodo
- 2 lonca
- žlica
- štedilnik
- krožnik
- lonec za krompir
Sestavine za pripravo jabolčne čežane s pire krompirjem:
Za dve osebi
Za jabolčno čežano:
- 4 srednje velika jabolka
- 500 ml vode
- 20 g surovega masla
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica bele moke
- 1 žlica belega vina
- ščepec mletega cimeta
- sol po okusu
Za pire krompir
- 300 g krompirja
- 250 ml vode
- 20 g masla
- 50 ml mleka
- muškatni orešček po okusu
Postopek za pripravo jabolčne čežane s pire krompirjem:
Pire krompir pripravimo po postopku: krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
Jabolka operemo, jih olupimo in odstranimo peške ter jabolka narežemo na krhlje, stresemo v lonec in prelijemo z vročo vodo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se jabolka zmehčajo.
Ko so jabolka zmehčana, jih z vodo vred pretlačimo, da dobimo kašasto maso.
V drugem loncu stopimo maslo na zmerni temperaturi, dodamo sladkor in rahlo prepražimo, da se sladkor stopi in, ko se maslo zapeni, dodamo še belo moko in nadaljujemo z praženjem med stalnim mešanjem, paziti moramo, da nam moka ne porjavi.
Ko se maslo z dodatkom sladkorja in moke zapeni, dodamo pretlačena jabolka, dobro premešamo, počakamo, da nam čežana ponovno zavre, nato potresemo s cimetom, dodamo žlico belega vina in čežano odstavimo iz grelne plošče. Čežano poizkusimo in po okusu in želji lahko tudi posolimo. Čežano postrežemo skupaj s pire krompirjem.
Čežana je lahko tudi sladka, uživali bodo tako otroci kot tudi tudi njihovi starši. Lučka Glaser