Goveji golaž
Goveji golaž je slovenska tradicionalna jed, ki je bila že nekoč na jedilniku v skoraj vsaki gostilni – krčmi, kjer so se ustavljali furmani in popotniki, ki so potovali iz kraja v kraj. V sedanjem času pa je pogosto na jedilniku tudi na piknikih in raznih prireditvah, kjer se zbere več ljudi. Poznano je, da je golaž najboljši, če se ga kuha za več obrokov skupaj, posebno pa naslednji dan. Poznamo sočni golaž ki vsebuje enako težo mesa kot čebule in pol sočni ki pa vsebuje manj čebule in je za naše želodčke bolj primeren. Jaz sem se odločila, da skuham pol sočni golaž.
Goveji golaž – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Goveji golaž – sestavine:
Za 10 oseb:
- 3 kg govejega mesa – bočnik
- 1,5 kg čebule
- 0,5 l vode
- 50 g mlete sladke paprike
- sol po okusu
- ščep majarona
- ščep kumina
- 50 g paradižnikove mezge (lahko tudi paradižnikova mezga z origanom)
- 6 strokov česna
- 6 lovor listov
- 100 ml olja
- 200 ml rdečega vina
- 6 žlic bele moke
Goveji golaž – postopek priprave:
Goveje meso, najboljši je bočnik, narežemo na večje kocke in olupimo čebulo.
Čebulo narežemo na drobno, v kozici segrejemo olje in damo pražiti čebulo, da lepo postekleni.
Pripravimo vse začimbe (česen na drobno sesekljamo) in jih dodamo čebuli, ki jo pražimo.
Praženi čebuli z začimbami dodamo na kocke narezano meso, da se na zmernem ognju počasi praži. V ponev damo žlico olja in moko, ki jo prepražimo, da lepo porjavi.
Dodamo še vodo, počakamo da ponovno zavre in dodamo prepraženo moko in dobro premešamo, de se moka razpusti. Posolimo po okusu, dobro premešamo in kuhamo približno tri ure, na zmerni temperaturi, na kraju dodamo še vino, ponovno premešamo in golaž je pripravljen za serviranje.
Dober tek vam želi Lučka Glaser.
Nekaj idej kaj lahko ponudite poleg: