Lisičke v smetanovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Lisičke v smetanovi omaki, so okusna jed, ki jo lahko hitro in enostavno pripravimo. Omaka ima značilen rahlo grenak okus po lisičkah, žameten po smetani, curry in poper pa poudarita okus lisičk. Vse skupaj pa se lepo sklada z okusom sveže narezanega peteršilja na pripravljen krožnik, na katerega naložimo omako iz lisičk. Če ne marate peteršilja, ga lahko nadomestite s sveže narezanim drobnjakom. Lisičke v smetanovi omaki lahko ponudimo s polento, krompirjem, testeninam, rižem … in zraven skledo zelene solate.

Pripomočki za pripravo lisičk v smetanovi omaki

  • nož
  • deska za rezanje
  • ponev ali kozica
  • kuhalnica
  • pokrovka
  • zajemalka
  • 2 krožnika
  • 2 vilice
  • štedilnik

Sestavine za pripravo lisičk v smetanovi omaki

Za 2 osebi:

  • 200 g lisičk
  • 1 žlica sončničnega ali repičnega, olivnega olja
  • 50 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • curry po okusu
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • peteršilj ali drobnjak

Postopek za pripravo lisičk v smetanovi omaki:

Kako nabrati in očistiti lisičke so podrobnejše navodila na povezavi pri receptu za ocvrte lisičke, v navodilu: nabiranje, čiščenje lisičk.

Ko imamo očiščene lisičke, jih pregledamo in večje lisičke razpolovimo ali razdelimo na 4 dele. Lisičke narežemo z nožem na manjše kose, kakor vidite na fotografiji. Čebulo in česen olupimo, čebulo na drobno narežemo. V ponev damo olje in pristavimo na štedilnik, nakar dodamo še narezano čebulo in jo med mešanjem pražimo tako dolgo, da postekleni.

Česen drobno nasekljamo in ga dodamo čebuli, ki je posteklenela in popražimo še česen, da zadiši po česnu.

Ko česen zadiši, dodamo čiste, narezane lisičke in jih premešamo in pokrijemo, da se malo podušijo v lastnem soku. Ponev z lisičkami vmes večkrat odkrijemo in premešamo.

Ko so lisičke prepražene, kakor vidite na zgornji fotografiji desno, dodajte smetano, curry, poper in sol. Vse sestavine premešamo in pustimo na zmerni temperaturi, da omaka zavre in se počasi kuha še 5 minut, še enkrat poizkusimo ali smo dovolj solili in omaka je pripravljena za serviranje. Med tem časom, ko se omaka kuha, speremo peteršilj in ga na drobno narežemo za potres omake na krožniku.

Zraven omake iz lisičk priporočam polento za vse generacije  in odlično solato rdeč hrastov list z belim zeljem.

Želim vam veliko divje in zdrave hrane, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor