Kaneloni s šunko in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Kaneloni so jed, ob kateri se začnejo cediti sline vsakemu sladokuscu. Enostavno jih je pripraviti in po zaužitju smo prijetno siti. Jaz pripravljam kanelone z različnimi nadevi. Pri tem receptu pa bom pripravila rahle palačinke in nadev iz lahkega sira v lističih ter šunke. To jed naj bi razvili v eni priljubljeni neapeljski restavraciji in od tam naj bi se razširila po vsem svetu. Kadar pečemo palačinke, jih lahko namensko spečemo več, še za kanelone. Lahko jih postrežemo za kosilo, malico ali večerjo. Najboljši so vroči, postreženi takoj, ko so pečeni. Lahko pa jih pojemo tudi hladne.

Kaneloni s šunko in sirom – pripomočki:

  • posoda za pripravo testa palačink
  • stepalo
  • ponev
  • lopatica
  • krožnik
  • tehtnica
  • žlica
  • zajemalka
  • 3 sklede
  • cvrtnik ali posoda za cvrtje
  • posoda za ocvrte kanelone

Kaneloni s šunko in sirom – sestavine

 (za 4 osebe ali 12 palačink)

Za palačinke:

  • 100 ml mleka
  • 100 ml radenske
  • 250 ml vode
  • 410 g moke
  • 2 jajca
  • sol
  • olje

Za nadev:

  • 200 g sira v lističih (sir za toast)
  • 200 g šunke, narezane na koščke

Za paniranje:

  • 3 jajca
  • 100 g moke za paniranje
  • 100 g drobtin

Kaneloni s šunko in sirom – priprava:

Najprej pripravimo testo za palačinke.V posodo ubijemo  jajčka, dodamo mleko, radensko, vodo, sol in moko, ter vse skupaj dobro stepemo, da dobimo lepo tekočo maso.

Kaneloni s šunko in sirom

Dobiti moramo maso, ki se v ponvi lepo razlije, da so palačinke lepo tanke in se potem, ko jih nadevamo, lepo zvijejo.

Kaneloni s šunko in sirom

Nasvet
Priporočljivo je, da masa za palačinke stoji vsaj pol ure, preden palačinke spečemo, da postane bolj voljna in se lepše razliva v ponvi.

V ponvi segrejemo par kapljic olja tako, da je ponev tanko naoljena in na vročo ponev z zajemalko vlijemo maso za palačinke in jo z nagibom ponve tanko razlijemo. Ko je palačinka zapečena po eni strani, jo z lopatico obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Tako spečemo vse palačinke in porabimo vso maso.

Kaneloni s šunko in sirom

Ko so palačinke pečene, si pripravimo tri sklede, v katere pripravimo sestavine za paniranje kanelonov. V eni skledi tako pripravimo moko,  v drugi drobtine in v tretji dobro stepena jajca. Pripravimo si tudi sir v lističih in šunko, ki jo narežemo na koščke.

Sedaj lahko pričnemo z polnjenjem palačink. Na pečene palačinke položimo rezino sira in žlico narezane šunke ter zapognemo pačačinko iz strani proti sredini in po dolgem zavijemo. Vse skupaj zapremo z zobotrebcem.

Kaneloni s šunko in sirom

Nadevane palačinke nato paniramo tako, da jih najprej povaljamo v moki, nato v jajcu in  na koncu še v drobtinah.

Kaneloni s šunko in sirom

Segrejemo olje, v katerem bomo cvrli kanelone. Olje je ravno prav vroče, če se speni, ko potresemo malo drobtin v olje. Ko vidimo, da je olje dovolj segreto damo vanj kanelone in jih ocvremo.

Kaneloni s šunko in sirom

Ocvrte kanelone damo v posodo-cedilo, da odvečno olje odteče. Ali pa na papirnate prtičke, da popijejo odvečno olje.

Kaneloni s šunko in sirom

Nasvet za postrežbo
Kanelone lahko postrežemo z zeleno, zelnato, kumarično, paradižnikovo ali mešano solato. Krožnik popestri tudi pražen ali pire krompir.

Dober tek vam želim, Lučka.

Ocena:
Skupaj: 83 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor