Telečja rebra na posteljici iz zelenjave
Print Friendly, PDF & Email

Telečja rebra na posteljici iz zelenjave so poslastica, ki jo z veseljem uživamo, saj dobimo apetit že samo s pogledom na bogato obložen pisan krožnik. Zaradi nežnega okusa telečjega mesa uporabimo samo sol in nežno zelenjavo za posteljico, da začimbe in zelenjava ne uničijo nežnega okusa mesa.

Telečje meso na 100 g vsebuje, 172 kalorij, vitamina B6 in B12 ter minerale: kalcij, železo, magnezij, cink in niacin. Teletina je mehkejša, zato jo priporočajo tudi za pečenje, ker je mehkejša in lažje prebavljiva kot govedina.

 

Pripomočki za pripravo telečjih reber na posteljici iz zelenjave

  • deska za rezanje
  • nož
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • ponev
  • pekač velikosti 27 x 22 cm
  • pečica
  • alu folija
  • žlica
  • krožnik

Sestavine za pripravo telečjih reber na posteljici iz zelenjave

Za štiri osebe:

Postopek za pripravo telečjih reber na posteljici iz zelenjave

Telečja rebra najprej speremo s hladno tekočo vodo, podržimo, da se voda odcedi, potem jih damo v pekač in natremo s soljo. Rebra imamo na sobni temperaturi 1 do 2 uri, da se ogrejejo na sobno temperaturo in tako lepše spečejo tudi v notranjosti ter se dobro presolijo.
Bučko, če ima trd olupek olupimo, semena, če so trda, odstranimo in bučko narežemo na trakove dolge 3 do 4 cm in širine približno 1 cm. Rdeč in rumen korenčka ter pastinjak ostrgamo grdih delov ter dobro operemo pod tekočo vodo.

Olupimo večjo čebulo in jo prerežemo na štiri dele, v vsak kos zapičimo dva klinčka za boljšo aromo. Narežemo rumeni in rdeči korenček, pa tudi pastinjak in sicer: na štiri dele po dolžini, potem pa na večje kose. Vso zelenjavo damo v pekač, iz katerega pred tem vzamemo posoljena rebra. Zelenjavo posolimo po okusu, čebulo pa položimo v vsak kot po en kos.

Rebra, ki smo jih vzeli iz pekača, bomo najprej popekli v ponvi. Zato damo v ponev olje, ga segrejemo ter rebra zapečemo na vsaki strani  po 5 minut, da meso zakrkne. S tem preprečimo, da bi meso med pečenjem izgubljalo lastni sok. Tako ostane meso bolj sočno in okusno.

Na hitro popečena rebra damo na posteljico iz zelenjave, sedaj jih pokapamo z oljem, ki smo ga uporabili v ponvi, vlijemo še 100 ml vode in pekač pokrijemo z alu folijo.

Pekač damo v predhodno ogreto pečico na 180°C (ventilacijska pečica) in pečemo 30 minut. Med pečenjem reber ni potrebno obračati in polivati s sokom, od pečenja, saj je pekač pokrit z alu folijo.

Po 30 minutah odstranimo alu folijo in pečemo še 20 minut na 180 °C, sedaj večkrat z žlico prelijemo po mesu sok, ki se nabira na dnu pekača, da se telečja rebra ne izsušijo in se lepo zapečejo z ene strani.


Ko so telečja rebra enostransko pečena, jih obrnemo in nadaljujemo pečenje telečjih reber po drugi strani. Ponovno jih pečemo 20 minut pri 180 °C. Tudi pri pečenju po drugi strani ne smemo pozabiti na občasno polivanje s sokom, ki se je nabral na dnu pekača, da telečja rebra ostanejo sočna in se ne izsušijo.

Ko so telečja rebra pečena tudi po drugi strani, jih ponovno obrnemo, v ventilatorski  pečici povečamo temperaturo na 200 °C in pečemo še 10 minut, da telečja rebra dobijo lepo hrustljavo skorjico, medtem se je spekla tudi zelenjava, ki smo jo uporabili za posteljico. Pečena rebra razrežemo in serviramo na krožniku, zraven pa ponudimo zelenjavo, ki smo jo pekli zraven in ima prijetno sladko slan okus.

Poizkusite speči telečja rebra na zelenjavi in presenečeni boste kako okusno. Lučka Glaser

Zraven pečenih reber na posteljici iz zelenjave pa priporočam naslednje priloge in solate:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor