Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči
Print Friendly, PDF & Email

Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči so rahli, sočni, nežno začinjeni sesekljani zrezki, ki jih rade jedo vse generacije. Največkrat uporabimo 50% svinjskega mesa in 50% govedine. Polpete so lahko del glavnega obroka ali pa polpeto pojemo s skledo solate in s kosem kruha. Za predjed lahko ponudimo juhe: čebulno juho z bučko, kremno bučno juho s krompirjem, porovo kremno juhograhovo juho z rižem, zdravilno prežganko , juho iz kopriv, enolončnico iz ohrovta in ob polpetah sezonsko solato:  solato hrastov list,  regrat s fižolom,  regrat v solati z jajcem, …

Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči – pripomočki:

  • skleda
  • nož
  • kuhalnica
  • kavna žlica
  • žlica
  • merica za tekočino
  • ponev
  • tehtnica
  • krožnik ali pladenj

Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči – sestavine:

Za 4 osebe

  • 500 g mletega mesa – mešanice govedine in svinjine
  • 100 g suhega kruha
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 200 ml mleka
  • 150 g čebule
  • 6 strokov česna
  • 2 žlici jušne zelenjave
  • 2 jajci
  • 1 kavna žlička sladke suhe paprike
  • sol
  • poper
  • olje za pečenje in praženje čebule – približno 200 ml

Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči – priprava:

Najprej damo v skledo suh kruh, ki smo ga  narezali na kocke in ga polijemo z mlekom in večkrat premešamo, da se kruh iz vseh strani navlaži. Lahko uporabimo različne vrste kruha vendar najokusnejši je bel kruh.

Čebulo olupimo in narežemo na majhne tanke koščke, damo jih v naoljeno ponev in prepražimo, da postane mehka in postane rumena.


Ko se čebula zmehča, dodamo jušno zelenjavo in tudi prepražimo.

K namočenem kruhu dodamo praženo čebulo z jušno zelenjavo in mleto meso.

Masi dodajamo olupljen česen, ki smo ga na drobno narezali, jajca, poper, rdečo papriko in solimo po želji in vse dobro premešamo.


Dodamo ovsene kosmiče, dobro premešamo.

sedaj oblikujemo okrogle ali ovalne polpete, ki naj bodo za prst debele. Pomagamo si z drobtinami, v katerih povaljamo polpete.  Polagamo jih na krožnik.

Polpete na srednje vročem olju v ponvi počasi rjavo zapečemo, da se prepečejo. Polpete previdno enkrat obrnemo in počasi popečemo še na drugi strani. In postrežemo.

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor