Kumare z govedino
Print Friendly, PDF & Email

Kumare z govedino so lahek obrok, ki ga pripravimo za kosilo ali večerjo, krompir ki ga dodamo, pa nas dodatno nasiti in prežene občutek lakote. Z uporabo zamrzovalne skrinje kumare lahko zamrznemo in si tako pripravimo shranek, iz katerega lahko v vseh letnih časih pripravimo okusne kumare na različne načine.

Kumara je zelo razširjena kulturna rastlina, ki izhaja iz vzhodne Indije in vsebuje zelo malo kalorij, saj v svoji sestavi vsebuje kar 97 % vode in jo v prehrani zelo pogosto uporabljamo kot sezonsko povrtnino, lahko pa jo, kot omenjeno, pripravimo tudi kot shranek za zimski čas.

Pripomočki za pripravo kumar z govedino:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo kumar z govedino

Za štiri osebe:

  • 300 g govejega mesa
  • 600 g kumar (svežih ali zamrznjenih)
  • 200 g pečenih buč (sveže pripravljenih ali zamrznjenih)
  • 30 g pražene čebule v masti  (če tega nimamo: 1 čebula in malo masti)
  • 500 g krompirja
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 700 ml vode
  • sol po okusu

Postopek za pripravo kumar z govedino

Če uporabimo zamrznjene sestavine (kumare, buče) jih vzamemo iz zamrzovalnika in jih za 12 ur postavimo v hladilnik, da se počasi odtajajo, sveže sestavine pa si pripravimo po navodilu za zamrzovanje.

In sicer, kumare olupimo in naribamo. Če imajo kumare veliko pečk, jih lahko odstranimo. Buče, pri čemer lahko uporabimo katerokoli jedilno vrsto buč, pa pripravimo tako, da bučo razrežemo na večje kose, odstranimo mehki, sredinski del skupaj s semeni in kose buče naložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo cca. 45 minut na 200 °C, klasično. Po tem času meso buče postrgamo iz olupka in ga denemo v multipraktik ali sekljalnik in vse skupaj zmeljemo, da dobimo gladko, nekoliko kašasto zmes.

Več o sami pripravi in shranjevanju kumar in buč za ozimnico si lahko preberete na povezavah: solatne kumarice za ozimnico in zamrznjene pečene buče.

Pripravimo si tudi čebulo, če pražene čebule v masti nimamo, enostavno olupimo in nasekljamo čebulo, ki jo počasi prepražimo na masti. Več o krasnem shranku, ki v kuhinji pride še kako prav,si preberite na povezavi: pražena čebula v masti.

Goveje meso narežemo na manjše koščke in ga v loncu zalijemo z vodo toliko, da je meso pokrito, posolimo in kuhamo približno 30 minut, da se meso zmehča, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste govejega mesa, ki ga boste uporabili.

Ko je goveje meso kuhano oziroma zmehčano, dodamo še ostale sestavine, vse, razen krompirja in mlete rdeče paprike in kuhamo še nadaljnjih 10 minut. Poizkusimo in po potrebi dosolimo.

Medtem krompir olupimo in ga narežemo na kocke, velike dva do tri centimetre, narezan krompir stresemo v lonec in ga zalijemo z vodo toliko, da je krompir prelit, posolimo in ga kuhamo približno 15 do 20 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od velikosti narezanega krompirja in vrste.

Med kuhanjem krompirju dodamo rdečo mleto sladko papriko, da mu malo spremenimo okus in tudi barvo.

S penovko poberemo iz vode krompir in ga dodamo kumaram z govejim mesom, vodo pa lahko uporabim za dolivanje kumar če imamo občutek, da jih je potrebno razredčiti.

Pridelki iz vrta so še bolj okusni, če jim dodamo malo mesa. Lučka Glaser

Zaključek kosila pa lahko popestrimo in presenetimo z enostavno sladico:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor