Ocvrta piščančja bedra
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrta piščančja bedra, ki jih nekateri poznajo tudi pod imenom leteči žganci, so priljubljena jed, ki jo obožujejo tudi otroci in so velikokrat na jedilniku v kombinaciji z različnimi solatami in prilogami.
Nekoč je bil na podeželju ocvrt piščanec na jedilniku samo ob večjih praznikih, v mestih pa so bile ocvrte piščančje krače skupaj s perutničkami v gostinskih lokalih zelo priljubljena jed in se jih je prijelo ime leteči žganci.

Pripomočki za pripravo ocvrtih piščančjih beder:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo ocvrtih piščančjih beder

Za štiri osebe:

  • 1100 g piščančjih beder in lahko tudi perutničk
  • 2 jajci
  • 5 žlic bele moke tip 500
  • 5 žlic krušnih belih drobtin
  • 1000 ml olja za cvrtje, oziroma po potrebi, glede na velikosti posode
  • sol po okusu
  • 1 limona
  • vejice peteršilja za dekoracijo

Postopek za pripravo ocvrtih piščančjih beder

Piščančja bedra dobro operemo, posušimo, pregledamo in odstranimo morebitne ostanke piščančjega puha in perja.

V posode si pripravimo moko, krušne drobtine in jajčki, ki smo ju stepli, vsako sestavino damo v svojo posodo. Piščančja bedra najprej posolimo, nato pa najprej povaljamo v moko in nato v stepenemu jajcu in na koncu še v drobtinah.

Tako pripravljena piščančja bedra naložimo na krožnik  ali posodo, da imamo tako pripravljene vsa bedra za cvrtje.

V posodo za cvrtje nalijemo olje in ga segrejemo do vrelišča, piščančja bedra morajo v olju plavati in imeti dovolj prostora, da jih lahko obračamo. Pečemo jih počasi, da se skorja ne zasmodi, notranjost pa slučajno ne ostane surova. Ko so bedra pečena, jih naložimo v posodo, da olje počasi odteče.

Pečena piščančja bedra naložimo v skledo, dodamo rezine limone in za dekoracijo uporabimo še vejice peteršilja.

Vrnite se za nekaj desetletji nazaj in si pripravite ta čudovita ocvrta piščančja bedra, ki jih imenujejo tudi leteči žganci. Lučka Glaser

Piščanca si lahko pripravimo tudi malo drugače:

In še ideja kakšno prilogo lahko ponudimo ob ocvrtem piščancu:

In še solate, ki nam popestrijo obrok:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor