Goveji zrezki po lovsko
Print Friendly, PDF & Email

Goveji zrezki po lovsko so polnega  sladko-slanega okusa in izrazitega vonja in okusa po začimbah, ki so dodane omaki. Različne začimbe, ki govedini dajejo dodaten okus in aromo, nam dvignejo apetit in željo po zaužitju tega obroka, kozarec belega vina,  pa da  omaki še dodano vrednost. V naši prehrani je govedine  premalo na jedilniku, saj sta svinsko meso in perutnina nekako izpodrinila govedino, toda z različnimi začimbami se tudi govedino da pripraviti tako, da je zanimiva v vsakodnevni prehrani.

Goveji zrezki po lovsko – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • kladivo za tolčenje mesa
  • folija za živila
  • ponev
  • lonec s pokrovko
  • kuhinjske klešče
  • kuhalnica
  • žlica
  • žlička
  • palični mešalnik
  • zajemalka

Goveji zrezki po lovsko – sestavine:

Za 4 osebe

  • 600 g govejega mesa za zrezke (4 zrezki)
  • 50 g slanine
  • sol
  • poper
  • žlička gorčice
  • 70 g masti
  • 160 g jušne zelenjave
  • 60 g korenček
  • 40 g gomolj zelene
  • strok česna
  • 3 lovorjev list
  • 3 brinove jagode
  • 3 poprova zrna
  • vejica timijana
  • vejica žajblja
  • ščep majarona
  • malo limonine lupinice
  • 2 lista klobuka suhih jurčkov
  • 20 g moke
  • 400 ml vode
  • 50 ml vina ali žlico kisa

Goveji zrezki po lovsko – kako jih pripravimo:

Najprej narežemo meso na zrezke, lahko pa nam zrezke nareže tudi mesar. Zrezke malo potolčemo, kar skozi streč folijo, da meso ob tolčenju ne poškropi kuhinje. Govejim zrezkom odstranimo kožico, da se pri peki manj zvijejo. V ponvi segrejemo mast in na njej popečemo zrezke z obeh strani, da so zapečeni kakor prikazuje fotografija spodaj.

Popečene zrezke naložimo v lonec.

Slanino narežemo na majhne kocke in prepražimo v ponvi, na masti, na kateri smo popekli zrezke.

Narežemo čebulo in jo dodamo v ponev, k slanini in pražimo ob mešanju.

Na majhne kocke narežemo korenje in gomolj zelene in tudi to dodamo v ponev in pražimo ob stalnem mešanju.

Dodamo tudi jušno zelenjavo in premešamo, nato dodamo še moko in dobro premešamo.

Dodamo suhe jurčke (zdrobljene ali na drobno narezane) in solimo. V ponev dodamo še vodo in pustimo, da omaka vre na zmerni temperaturi 20 minut in potem s paličnem mešalnikom sesekljamo, da se sestavine zdrobijo in omaka postane kremasta.

Z omako prelijemo popečene zrezke in dodamo brinove jagode, poper v zrnju, vejico žajblja, rožmarina.

V omako dodamo še žličko gorčice, lovorjev list, vejico timijana, ščepec majarona, vino in premešamo, lonec pokrijemo s pokrovko in kuhamo vse skupaj na zmerni temperaturi še 30 – 40 minut. Prilagodimo slanost in zrezki po lovsko so pripravljeni.

Zraven zrezkov lahko ponudite polento, recept za pripravo polente.
Lahko pa spečemo domač kruh, za pomoč sem vam pripravila recepte:

Želim vam dober tek, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 30 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor