Praženo kislo zelje
Prihaja zimski čas in s tem tudi drugačna hrana na naših mizah. Pečenice, krvavice, fižol, zabeljen krompir in seveda kislo zelje. Danes bomo naredili praženo kislo zelje, ki je odlična priloga pečenicam in krompirju v kosih z ocvirki. Priprava pa je tako preprosta, da ga bodo z lahkoto pripravili tudi tisti, ki so v kuhinji popolni začetniki.
Praženo kislo zelje – pripomočki:
- cedilo
- večja ponev
- deska za rezanje
- nož, kuhalnica
Praženo kislo zelje-sestavine:
- pol kilograma kislega zelja
- 1 manjša čebula
- začimbe: sol, poper, lovorov list, žlica mlete paprike, žlička mlete kumine, polovica goveje kocka
- malo olja
Praženo kislo zelje-priprava:
Na drobno sesekljamo čebulo. Na ponvi segrejemo malo olja prepražimo nanj čebulo.
Medtem v cedilo damo kislo zelje. Poskusimo ga, če je zelo kislo in ga po potrebi speremo s hladno vodo. Če želimo bolj kislega, ga ni potrebno spirati.
Ko se čebula omehča, dodamo zelje in ga nekaj trenutkov mešamo. Nato dodamo malo vode (približno 1 dl), da se nam ne začne prijemati na ponev.
Zmanjšamo plin na minimum in začnemo dodajati začimbe: sol (polovica čajne žličke), poper, žlica sladke paprike, čajna žlička mlete kumine, lovorov list in polovico goveje kocke. Začimbe si lahko prilagodimo našemu okusu. Dodamo še 1 dl vode.
Nato zelje pražimo dokler ne postane mehko, najmanj 20 minut. Vsake toliko ga malo premešamo in po potrebi dodamo še malo vode.
Zelje lahko ponudite kot prilogo k različnim jedem, mi smo danes za kosilo pripravili zraven še pečenice in krompir v kosih z ocvirki.
Pa dober tek!
Problem je edino v zelju, ker težko dobiš res dobrega.