Praženo kislo zelje
Print Friendly, PDF & Email

Prihaja zimski čas in s tem tudi drugačna hrana na naših mizah. Pečenice, krvavice, fižol, zabeljen krompir in seveda kislo zelje. Danes bomo naredili praženo kislo zelje, ki je odlična priloga pečenicam in krompirju v kosih z ocvirki. Priprava pa je tako preprosta, da ga bodo z lahkoto pripravili tudi tisti, ki so v kuhinji popolni začetniki.

praženo ksilo zelje 4

Praženo kislo zelje – pripomočki:

  • cedilo
  • večja ponev
  • deska za rezanje
  • nož, kuhalnica

Praženo kislo zelje-sestavine:

  • pol kilograma kislega zelja
  • 1 manjša čebula
  • začimbe: sol, poper, lovorov list, žlica mlete paprike, žlička mlete kumine, polovica goveje kocka
  • malo olja

Praženo kislo zelje-priprava:

Na drobno sesekljamo čebulo. Na ponvi segrejemo malo olja prepražimo nanj čebulo.

praženo kislo zelje

Medtem v cedilo damo kislo zelje. Poskusimo ga, če je zelo kislo in ga po potrebi speremo s hladno vodo. Če želimo bolj kislega, ga ni potrebno spirati.

praženo kislo zelje 1

Ko se čebula omehča, dodamo zelje in ga nekaj trenutkov mešamo. Nato dodamo malo vode (približno 1 dl), da se nam ne začne prijemati na ponev.

praženo kislo zelje 2

Zmanjšamo plin na minimum in začnemo dodajati začimbe: sol (polovica čajne žličke), poper, žlica sladke paprike, čajna žlička mlete kumine, lovorov list in polovico goveje kocke. Začimbe si lahko prilagodimo našemu okusu. Dodamo še 1 dl vode.

praženo kislo zelje 3

Nato zelje pražimo dokler ne postane mehko, najmanj 20 minut. Vsake toliko ga malo premešamo in po potrebi dodamo še malo vode.

praženo kislo zelje 5

Zelje lahko ponudite kot prilogo k različnim jedem, mi smo danes za kosilo pripravili zraven še pečenice in krompir v kosih z ocvirki.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 139 Povprečno: 4.2]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Ena misel o “Praženo kislo zelje

Dodaj odgovor