Jurčki panirani po dunajsko
Panirani in ocvrti jurčki po dunajsko, imajo hrustljavo skorjico in mehko sredico, ki ima značilen okus po jurčkih, zato so okusni in popoln kulinarični izdelek, ki ga pripravimo preprosto in hitro.
Jurčki so dar narave, uporabimo samo zdrave čvrste jurčke, ki so vitaminsko zelo bogati, saj vsebujejo veliko selena, ki nam razstruplja telo in vitamina B3, in D. Pri nabiranju jurčkov, moramo biti pazljivi, da so sveži, priporočljivo je, da jih uporabimo v 24 urah po nabiranju, če pa jih kupujemo na tržnici, bomo spoznali stare jurčke po posušenih in potemnelih robovih klobuka.
Pripomočki za pripravo jurčkov po dunajsko:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo jurčkov po dunajsko
Sestavine za 2 osebi:
- 250 – 300 g jurčkov (v vlažnem, deževnem vremenu so jurčki težji)
- 3 jajca
- 6 žlic pšenične moke tip 500
- 6 žlic belih drobtin
- 1 žlička morske soli
- olje po potrebi
- poper po želji
- peteršilj za dekoracijo
Postopek za pripravo jurčkov po dunajsko:
Nabrane ali kupljene jurčke pregledamo in izberemo mlade in čvrste, ki jih začnemo čistiti. Jurčkov ne operemo, ampak jim z nožem odstranimo zemljo, liste, iglice … tako, da jih ostrgamo in obrišemo s papirnatim prtičkom.
Narežemo jih na rezine, debele 5 do 8 mm, uporabimo lahko samo klobuka, kakor sem jaz, lahko pa tudi bet. Rezine jurčkov, če niso vlažne, jih navlažimo, da se jih bo moka lepo oprijela, nato jih najprej obojestransko povaljamo v moki.
V skledo smo vbili jajca jih posolili potem pa dobro stepli, da sta se beljak in rumenjak povezala, sedaj rezine jurčkov obojestransko povaljamo še v stepenem jajcu in nato še v drobtinah.Panirane rezine jurčkov polagamo na pladenj, nato jih ocvremo. Cvremo lahko v cvrtniku, na 170 °C ali na štedilniku, v posodi za cvrtje, v katero nalijemo olje, ki mora segati 2 – 3 cm visoko, da rezine jurčkov med cvrtjem na segretem olju plavajo.
Obojestransko jih ocvremo, da dobijo lepo zlato rumeno barvo. Ocvrte rezine paniranih jurčkov po dunajsko polagamo v posodo s cedilom, da se olje odteče ali na papirnate prtičke, da popivnajo odvečno maščobo.
Veliko gobarske sreče in ne pozabite, naberite samo toliko jurčkov, kolikor jih boste zaužili, ostale pustite za okras gozda. Lučka Glaser
Paniramo lahko tudi druge gobe, če ste ljubitelji panirane hrane: