Jurčki panirani po dunajsko
Print Friendly, PDF & Email

Panirani in ocvrti jurčki po dunajsko, imajo hrustljavo skorjico in mehko sredico, ki ima značilen okus po jurčkih, zato so okusni in popoln kulinarični izdelek, ki ga pripravimo preprosto in hitro.

Jurčki so dar narave, uporabimo samo zdrave čvrste jurčke, ki so vitaminsko zelo bogati, saj vsebujejo veliko selena, ki nam razstruplja telo in vitamina B3, in D. Pri nabiranju jurčkov, moramo biti pazljivi, da so sveži, priporočljivo je, da jih uporabimo v 24 urah po nabiranju, če pa jih kupujemo na tržnici, bomo spoznali stare jurčke po posušenih in potemnelih robovih klobuka.

Jurčki panirani po dunajsko - naslovna

 

Pripomočki za pripravo jurčkov po dunajsko:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo jurčkov po dunajsko

Sestavine za 2 osebi:

  • 250 – 300 g jurčkov (v vlažnem, deževnem vremenu so jurčki težji)
  • 3 jajca
  • 6 žlic pšenične moke tip 500
  • 6 žlic belih drobtin
  • 1 žlička morske soli
  • olje po potrebi
  • poper po želji
  • peteršilj za dekoracijo

Postopek za pripravo jurčkov po dunajsko:

Nabrane ali kupljene jurčke pregledamo in izberemo mlade in čvrste, ki jih začnemo čistiti. Jurčkov ne operemo, ampak jim z nožem odstranimo zemljo, liste, iglice … tako, da jih ostrgamo in obrišemo s papirnatim prtičkom.Jurčki panirani po dunajsko

Narežemo jih na rezine, debele 5 do 8 mm, uporabimo lahko samo klobuka, kakor sem jaz, lahko pa tudi bet. Rezine jurčkov, če niso vlažne, jih navlažimo, da se jih bo moka lepo oprijela,  nato jih najprej obojestransko povaljamo v moki.Jurčki panirani po dunajsko

V skledo smo vbili jajca jih posolili potem pa dobro stepli, da sta se beljak in rumenjak povezala, sedaj rezine jurčkov obojestransko povaljamo še v stepenem jajcu in nato še v drobtinah.Jurčki panirani po dunajskoPanirane rezine jurčkov polagamo na pladenj, nato jih ocvremo. Cvremo lahko v cvrtniku, na 170 °C  ali na štedilniku, v posodi za cvrtje, v katero nalijemo olje, ki mora segati 2 – 3 cm visoko, da rezine jurčkov med cvrtjem na segretem olju plavajo.

Obojestransko jih ocvremo, da dobijo lepo zlato rumeno barvo. Ocvrte rezine paniranih jurčkov po dunajsko polagamo v posodo s cedilom, da se olje odteče ali na papirnate prtičke, da popivnajo odvečno maščobo.

Jurčki panirani po dunajsko

Veliko gobarske sreče in ne pozabite, naberite samo toliko jurčkov, kolikor jih boste zaužili, ostale pustite za okras gozda. Lučka Glaser

Paniramo lahko tudi druge gobe, če ste ljubitelji panirane hrane:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor