Ocvrte lisičke
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrte lisičke so zelo okusne in so enostavne za pripravo ter lahko nadomestijo meso pri kosilu. Ponudimo jih lahko po predjedi, npr. zelenjavni juhi. Ali serviramo ob slastni  zelenjavni rižoti po vrtnarsko ali skupaj s krompirjevim pirejem  z muškatnim oreščkom. Zraven pa npr. ponudimo solato hrastov list z belim zeljem.

Pripomočki za nabiranje, čiščenje in pripravo ocvrtih lisičk

  • košara
  • nož
  • 3 sklede
  • cedilo
  • cvrtnik ali kozica
  • vilice
  • kuhinjske klešče

Sestavine za ocvrte lisičke

Za 2 osebi:

  • 300 g očiščenih lisičk
  • 2 jajci
  • 6 žlic moke
  • 6 žlic drobtin
  • sol po okusu
  • maščoba za cvrtje

Nabiranje, čiščenje lisičk

Lisičke nabiramo v košaro, da so na zračnem prostoru med nabiranjem. Očistimo jih na samem najdišču, da ostanejo trosi (njihovo seme) v gozdu, poleg tega pa si tako zagotovimo večjo čistočo najdenih lisičk. Ko lisičke prinesemo domov jih na hitro speremo, lahko večkrat, odvisno od potrebe. Lisičke najlažje operemo tako, da jih damo v vodo in hitro pobiramo iz vode, to ponovimo tolikokrat, da so lisičke čiste. Lisičk ne pustimo stati v vodi, vendar jih vsakokrat hitro premešamo in vzamemo iz vode. Lisičke operemo kakor solato.

 

Priprava ocvrtih lisičk

Oprane lisičke damo na cedilo, da odteče odvečna voda in še mokre pomokamo v moki iz vseh strani.

Jajčka vbijemo in jih dobro stepemo s soljo. V stepeno jajce pomakamo lisičke, ki so bile že v moki. Lisičke iz jajca povaljamo v drobtinah.

V cvrtniku segrejemo maščobo na 160 °C in ocvremo lisičke iz vseh strani, ko dobijo zapečeno barvo so pečene.

Če bomo lisičke ocvrli v kozici nalijemo maščobo v kozico za 2 – 3 cm visoko, da bodo  panirane lisičke plavale med cvrtjem, ko segrejemo maščobo in imamo občutek, da je dovolj vroče naredimo preizkus. V segreto olje vržemo drobtinico, če se zapeni  je olje dovolj vroče za cvrtje lisičk, drugače še segrevamo dokler ni dovolj vroče. Kot že omenjeno, ko bodo lisičke lepo zapečene, so pečene.

Tudi brez mesa si lahko potešimo lakoto in si privoščimo zdrav obrok Lučka Glaser.

Poglejte še nekaj receptov zelenjavnih juh, ki jih lahko postrežete za predjed:

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor