Pljučka v omaki s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Pljučka v omaki s krompirjem že skozi zgodovino veljajo za tradicionalno jed delavskega in kmečkega prebivalstva in je, žal, kar malo pozabljena, saj so pljučka v prosti prodaji zelo redka, ker preprosto ni povpraševanja po drobovini, ki ima značilen močan vonj, ki se širi po prostoru v katerih se pljučka kuhajo. Z malo iznajdljivosti, se da tudi iz pljučk narediti dobro okusno kosilo.

Pripomočki za pripravo pljučk v omaki s krompirjem:

  • lonec za kuhanje pljučk
  • posoda za ohladitev kuhanih pljučk
  • deska za rezanje
  • nož
  • mesoreznica
  • lonec za kuhanje
  • kuhalnica
  • merica za vodo
  • lonec za kuhanje krompirja
  • krožnik

Sestavine za pripravo pljučk v omaki s krompirjem

Za 4 osebe:

  • 400 g pljučk mlade govedi
  • 1 čebula
  • 50 g prekajene slanine pancete
  • 2 žlici olja
  • 2 žlice bele moke
  • 2 žlice jušne zelenjave
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 200 ml vode (+ voda za kuhanje pljučk)
  • sol po okusu
  • 8 srednje debelih krompirjev
  • voda za kuhanje pljučk in krompirja
  • vejica svežega peteršilja

Priprava pljučk v omaki s krompirjem

Pljučka operemo in jim odstranimo sapnik. Damo jih kuhat v večji lonec v vrel krop in solimo. Lonec pokrijemo s pokrovko in kuhamo 30 minut, nato pljučka vzamemo iz vode in jih damo na krožnik, da se ohladijo, vodo pa zavržemo. Ohlajena pljučka razrežemo na manjše kose, ki bodo primerni za mletje v mesoreznici.

Najprej pljučka zmeljemo, slanino in čebulo razrežemo na drobno. Nato v loncu segrejemo olje in mu dodamo narezano čebulo, slanino in jušno zelenjavo, vse skupaj pražimo na zmernem ognju, da čebula postekleni.

Nato dodamo zmleta pljučka, vodo, moko in mleto papriko, vse skupaj posolimo in dobro premešamo in pustimo vreti še 15 minut na zmernem ognju, med kuhanjem večkrat premešamo.

V drugem loncu skuhamo krompir in ga skuhanega olupimo. Krompir kuhan v olupku ohrani vse minerale in je bolj okusen.

Na krožnik naložimo na koščke narezan krompir, zraven naložimo omako iz pljučk in okrasimo z listi peteršilja.

Tudi naši predniki so vedeli kaj je dobro, saj pregovor tistega časa pravi:”Kar je dobro za v lonec, je dobro tudi za želodec.”
Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor