Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo
Print Friendly, PDF & Email

Oslič pečen v pečici je okusen, zdrav, lahek obrok, ki je preprost za pripravo. Jaz sem zraven pripravila še polento in popečeno blitvo v olju od pečenja ribe. Morske ribe so bogate z jodom, ki v prehrani in močno znižuje možnost tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in osteoporoze. Ribe so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, ki znižujejo krvni tlak ter nivo holesterola, ter vitaminom D, ki med drugim upočasnjuje staranje. Strokovnjaki opozarjajo, da v  Sloveniji pojemo premalo rib, ribe bi morali jesti vsaj enkrat tedensko. Ni vseeno kako ribe pripravljamo, lahko jih: kuhamo, cvremo, pečemo z malo maščobe, pečemo na žaru, pečemo v pečici, pečemo v alu-foliji. Najbolj zdrav način pripravljanja rib je pečenje v pečici in kuhanje.

oslic-pecen-v-pecici-skupaj-z-blitvo

Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo – pripomočki:

 • pekač okrogli 25 cm (odvisno od velikosti ribe)
 • skleda
 • deska za rezanje
 • nož
 • žličko
 • kuhinjske klešče
 • papirnati prtički
 • kuhalnica
 • pečica

Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo – sestavine:

Za dva obroka

 • 500 g osliča (2 osliča)
 • 6 strokov česna
 • 2 žlici deviškega oljčnega olja
 • sol

Priloga za k osliču:

Oslič pečen v pečici z blitvo – priprava:

Osliče sem kupila zamrznjene, že očiščene in brez glave, zato sem osliče vzela iz zamrzovalnika jih dala v skledo in jih zalila s hladno vodo, da se hitro odtajajo.
Olupimo česen in ga na drobno nasekljamo. Pri osliču je pomembno preveriti, ali je drobovina dobro odstranjena. Zlasti skrbno očistimo črno mrenico, s katero je obdana trebušna votlina in je zelo grenka. Potem ribo speremo pod hladno tekočo vodo in podržimo, da odteče odvečna voda in s čistimi prtički obrišemo. Položimo osliča v pekač. Potresemo s soljo, sesekljanim česnom na obeh straneh in v trebušni odprtini. Polijemo z oljem in osliča v olju obračamo, da je naoljen z vseh strani.

oslic-pecen-v-pecici-skupaj-z-blitvo

Če je oslič večji mu iz strani z ostrim nožem zarežemo nekaj plitvih zarez, da se lepše prepoji z soljo, česnom in oljem. Pekač z ribo postavimo v ogreto pečico na 120 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) za 30 minut.

oslic-pecen-v-pecici-skupaj-z-blitvo

Med pečenjem osliča večkrat premažemo z oljem. Po 30 minutah vzamemo pekač iz pečice in osliča obrnemo, da je spodnja stran na vrhu. Pekač z osličem vrnemo v pečico zvišamo na 180 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) in pečemo še 15 minut. Pečene osliče previdno preložimo na krožnik in postavimo nazaj v pečico, da se ne shladijo.

oslic-pecen-v-pecici-skupaj-z-blitvo

Blitvo, ki se je medtem že odtajala (ali sveža, če jo imate), naložimo v pekač, v katerem smo pekli osliča, dobro premešamo, da se olje in česen porazdelita po vsej blitvi in postavimo v pečico za par minut, da postane topla.

oslic-pecen-v-pecici-skupaj-z-blitvo

Polento popečemo v ponvi na olivnem olju z obeh strani. Polenta se zelo lepo usklajuje v okusu z osličem in blitvo.

oslic-pecen-v-pecici-skupaj-z-blitvo

Hitro pripravimo na krožnik osliča, polento in blitvo, da se nam obrok ne shladi.

oslic-pecen-v-pecici-skupaj-z-blitvo

Dober tek vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor