Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo
Oslič pečen v pečici je okusen, zdrav, lahek obrok, ki je preprost za pripravo. Jaz sem zraven pripravila še polento in popečeno blitvo v olju od pečenja ribe. Morske ribe so bogate z jodom, ki v prehrani in močno znižuje možnost tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in osteoporoze. Ribe so bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, ki znižujejo krvni tlak ter nivo holesterola, ter vitaminom D, ki med drugim upočasnjuje staranje. Strokovnjaki opozarjajo, da v Sloveniji pojemo premalo rib, ribe bi morali jesti vsaj enkrat tedensko. Ni vseeno kako ribe pripravljamo, lahko jih: kuhamo, cvremo, pečemo z malo maščobe, pečemo na žaru, pečemo v pečici, pečemo v alu-foliji. Najbolj zdrav način pripravljanja rib je pečenje v pečici in kuhanje.
Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo – pripomočki:
- pekač okrogli 25 cm (odvisno od velikosti ribe)
- skleda
- deska za rezanje
- nož
- žličko
- kuhinjske klešče
- papirnati prtički
- kuhalnica
- pečica
Oslič pečen v pečici skupaj z blitvo – sestavine:
Za dva obroka
- 500 g osliča (2 osliča)
- 6 strokov česna
- 2 žlici deviškega oljčnega olja
- sol
Priloga za k osliču:
- blitva pripravljena za zamrzovanje (300 g blitve)
- polenta in priprava
Oslič pečen v pečici z blitvo – priprava:
Osliče sem kupila zamrznjene, že očiščene in brez glave, zato sem osliče vzela iz zamrzovalnika jih dala v skledo in jih zalila s hladno vodo, da se hitro odtajajo.
Olupimo česen in ga na drobno nasekljamo. Pri osliču je pomembno preveriti, ali je drobovina dobro odstranjena. Zlasti skrbno očistimo črno mrenico, s katero je obdana trebušna votlina in je zelo grenka. Potem ribo speremo pod hladno tekočo vodo in podržimo, da odteče odvečna voda in s čistimi prtički obrišemo. Položimo osliča v pekač. Potresemo s soljo, sesekljanim česnom na obeh straneh in v trebušni odprtini. Polijemo z oljem in osliča v olju obračamo, da je naoljen z vseh strani.
Če je oslič večji mu iz strani z ostrim nožem zarežemo nekaj plitvih zarez, da se lepše prepoji z soljo, česnom in oljem. Pekač z ribo postavimo v ogreto pečico na 120 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) za 30 minut.
Med pečenjem osliča večkrat premažemo z oljem. Po 30 minutah vzamemo pekač iz pečice in osliča obrnemo, da je spodnja stran na vrhu. Pekač z osličem vrnemo v pečico zvišamo na 180 stopinj Celzija (ventilacijska pečica) in pečemo še 15 minut. Pečene osliče previdno preložimo na krožnik in postavimo nazaj v pečico, da se ne shladijo.
Blitvo, ki se je medtem že odtajala (ali sveža, če jo imate), naložimo v pekač, v katerem smo pekli osliča, dobro premešamo, da se olje in česen porazdelita po vsej blitvi in postavimo v pečico za par minut, da postane topla.
Polento popečemo v ponvi na olivnem olju z obeh strani. Polenta se zelo lepo usklajuje v okusu z osličem in blitvo.
Hitro pripravimo na krožnik osliča, polento in blitvo, da se nam obrok ne shladi.
Dober tek vam želi Lučka Glaser.