Svinjska pečenka s česnom
Svinjska pečenka s česnom je po tem receptu okusna, mehka, sočna. Med pečenjem se naredi tudi naravna omaka, ki jo lahko prelijemo preko pečenke in priloge. Del česna narežemo na pečenko, da jo aroma in okus obogatita, nekaj strokov česna pa pečemo zraven v ovoju, da ga ponudimo poleg pečenke.
Pripomočki za pripravo svinjske pečenke s česnom:
- pekač velikosti 15 x 25 cm
Sestavine za pripravo svinjske pečenke s česnom
Za štiri osebe:
- 850 g svinjske vratovine ali plečeta
- 2 žlici domače svinjske masti
- 20 g olupljenega česna
- 70 g ali ena glavica česna
- 1 žlička morske soli
- poper po okusu
- 1/2 žličke timijana
- 1/2 žličke rožmarina
Priprava svinjske pečenke s česnom
Najprej pripravimo vse začimbe, mast, česen in meso, pripravimo tudi pekač, ki ne sme biti prevelik, da omaka od pečenja ne izhlapi. Meso splaknemo pod tekočo hladno vodo in ga damo v pekač, kjer ga posolimo in popopramo.
Sedaj meso za pečenko premažemo s svinjsko mastjo, da ohrani sočnost, nanj naložimo na lističe narezan olupljen česen, začinimo še s timijanom in rožmarinom.
Glavico česna razdelimo na stroke in neolupljene stroke položimo okoli mesa, da se bodo pekli istočasno z svinjsko pečenko. Tako pripravljeno meso pokrijemo s peki papirjem in pustimo vsaj trideset minut na sobni temperaturi, da sol in začimbe začinijo meso.
Pekač pokrijemo s peki papirjem in ga potisnemo v segreto navadno pečico na 200 °C za eno uro, da med peko meso ohranja sočnost, potem svinjsko pečenko odkrijemo, jo prelijemo s sokom od pečenke, ki se je nabral v pekaču in med večkratnim prelivanjem s sokom od pečenke pečemo še 30 minut na isti temperaturi in okusna svinjska pečenka s česnom je pečena.
Pečeno svinjsko pečenko pustimo vsaj 15 minut, da se malo ohladi in okusi povežejo, preden jo pričnemo rezati. Zraven pečenke ponudimo tudi pečen česen.
Svinjska pečenka je vedno dobrodošla na naši mizi, pa naj bo topla ali hladna. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj receptov, kaj lahko ponudimo zraven svinjske pečenke s česnom:
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Pražen krompir.
- Pečen rdeči kifeljčar.
- Listnati ohrovt s krompirjem.
- Gratiniran vijolični krompir.
- Jorkširski puding.
- Krompirjev langaš.
In osvežilne solate:
- Endivija z redkvico in fižolom.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Radič s krompirjem in slanino.
- Zelje s fižolom v solati.
- Cvetača v solati.
- Kislo zelje v solati.
- Regrat in radič s krompirjem.
- Črna redkev s korenčkom v solati.
- Kumarice v solati s kislo smetano.