Pečen piščanec z zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Pečen piščanec z zelenjavo je obrok, ki je zelo primeren tako za otroke kot tudi za starejše, pa tudi vsi ostali bodo z velikim veseljem zaužili tako pripravljenega piščanca. Zelenjava, ki se peče istočasno skupaj s piščančjim mesom, se prepoji z vonji in okusom začimb, ki smo jih dodali piščančjemu mesu.

Pripomočki za pripravo pečenega piščanca z zelenjavo:

  • deska za rezanje
  • nož
  • posoda za pranje zelenjave
  • pladenj za odlaganje oprane zelenjave
  • pekač velikosti 40 x 27 cm
  • nizka posoda za pripravo polivke
  • silikonski čopič
  • žlica
  • žlička
  • krožnik
  • klasična pečica

Sestavine za pripravo pečenega piščanca z zelenjavo:

Za štiri osebe:

  • 2000 g piščanca, lahko različni kosi po želji
  • 280 g svežega ali zamrznjenega stročjega graha
  • 60 g rdečega korenčka
  • 200 g rumenega korenčka
  • 70 g pastinaka
  • 100 g gomoljne zelene
  • 600 g krompirja
  • 500 g kolerabe
  • 300 g svežih ali zamrznjenih bučk cuketa
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • sveži rožmarin za dekoracijo
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici rdeče mlete sladke paprike
  • 1 žlička zdrobljenega rožmarina
  • 1 žlička origana
  • 1 manjša limona

Postopek za pripravo pečenega piščanca z zelenjavo:

Vso zelenjavo dobro operemo, ji odstranimo korenine in zgornji zeleni del, olupimo krompir, buče, kolerabo, čebulo in po potrebi ostrgamo korenček. Vso gomolje zelenjave narežemo na drobno, jih premešamo in naložimo v pekač, ki smo ga premazali z olivnim oljem, na sredino mešane zelenjave pa položimo še stročji grah. Vso naloženo zelenjavo v pekaču še posolimo in popopramo po okusu.

Ko imamo pripravljeno vso zelenjavo v pekaču, si pripravimo vse ostale sestavine, ki jih bomo potrebovali: v večjo nižjo posodo damo olivno olje, mleto rdečo sladko papriko, zdrobljen rožmarin in origano. Vse sestavine dobro premešamo. Tako imamo pripravljeno marinado za premaz piščanca.

Piščančje meso speremo pod tekočo vodo in počakamo, da se voda odcedi. Pripravljeno marinado vtremo v piščančje meso z vseh strani. Najenostavneje je, da to naredimo z rokami, lahko pa si pomagamo s silikonskim čopičem. Pred nalaganjem piščančjega mesa na zelenjavo tega še malo posolimo, pri čemer moramo upoštevati, da je zelenjava že posoljena. Tako naložen pekač je pripravljen, da ga damo v ogreto pečico.

Pečico najprej segrejemo na 200 °C in ko je ogreta, damo naložen pekač v pečico in pečemo 30 minut, nato znižamo temperaturo na 180 °C in pečemo še 90 minut. Po 120 minutah piščančje meso obrnemo in ga na isti temperaturi pečemo še 45 minut in ga nato ponovno obrnemo in pečemo še 15 minut, da dobi lepo zlatorjavo in hrustljavo skorjo.

Pečeno piščančje meso postrežemo skupaj z mešano zelenjavo, ki se je pekla skupaj z mesom in je prepojena z vonjem in okusom po piščančjem mesu, vseh začimbah in dišavnicah, ki smo jih uporabili pri pripravi tega čudovitega obroka.

Življenje je polno presenečenj, ki jih ne zmanjka niti v kulinariki, ko si pripravimo ta čudoviti obrok. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za pripravo piščančjega mesa:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor