Gobji polpeti
Print Friendly, PDF & Email

Gobji polpeti so zanimivi, okusni in primerni za kosilo. Še najbolj všeč bodo tistim, ki imajo radi gobe, pripravljene na več načinov. V tej kombinaciji, ki vam jo predstavljam danes, se okus gob s slanino odlično premeša ter dopolnjuje. Tako dobimo slasten sladko slan okus s pridihom gob. Zadovoljstvo je še večje, če smo gobe nabirali sami in nam med obrokom misli uhajajo v gozdove, kjer nam se je nasmehnila gobarska sreča.

Pripomočki za pripravo gobjih polpetov:

  • skleda
  • kozica
  • lonec za kuhanje krompirja
  • tehtnica
  • cedilo
  • štedilnik
  • mečkalo
  • ponev
  • krožnik
  • mesoreznica
  • deska za rezanje
  • nož

Sestavine za pripravo gobjih polpetov

Za štiri osebe:

  • 600 zamrznjenih ali svežih mešanih gob ( npr.: jurčki, možek ali maveljček )
  • 100 g prekajene slanine
  • 150 g krompirja
  • 1 žlička na drobno narezanega česna
  • 1 jajce
  • 30 g masla
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 5 žlic domačih drobtin
  • ščepec muškatnega oreščka
  • 100 ml olja za pečenje
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Priprava gobjih polpetov:

Če imamo zamrznjene gobe, jih pravočasno vzamemo iz zamrzovalne skrinje. Da se hitreje odtajajo, jih splahnemo pod hladno tekočo vodo.

V kozici na štedilniku segrejemo maslo, ko se maslo stopi, stresemo gobe v kozico in jih na zmernem ognju med mešanjem pražimo približno 15 minut. Ko so gobe prepražene, jih odstavimo s štedilnika in pustimo, da se prepražene gobe počasi ohlajajo.
Ne pozabimo dati kuhati krompirja, zato neolupljen krompir operemo, ga damo v lonec in ga zalijemo z vodo, da je prekrit in ga v pokriti posodi kuhamo na zmernem ognju. Čas kuhanja je odvisen od debeline in vrste krompirja.

Na mesoreznici najprej zmeljemo prekajeno slanino in nato še ohlajene gobe, ki smo jih prepražili. Če nimamo mesoreznice, lahko prekajeno slanino na drobno narežemo in prepražene gobe na kuhinjski deski sesekljamo.

V kozico, v kateri smo prepražili gobe, stresemo mleto ali na drobno narezano slanino in jo pražimo približno pet minut.

Najprej olupimo krompir, ga zmečkamo kot, da bi pripravljali pire krompir in začnemo v skledo nalagati vse sestavine, ki smo jih pripravili.

Začnemo s krompirjem, zraven dodamo mlete ali sesekljane gobe, v sredino ubijemo jajce, dodamo še mleto ali na drobno narezano prepraženo slanino, muškatni orešček, žličko česna in žlico peteršilja. Po okusu dodamo še poper, pri soljenju pa moramo biti previdni saj je slanina velikokrat že močno slana. Vse sestavine dobro premešamo in pregnetemo in masa je pripravljena. A priporočljivo je, da počakamo približno eno uro, da masa postane bolj voljna, šele na to začnemo oblikovati polpete.

Na kuhinjski deski ali pultu oblikujemo polpete, jih povaljamo v drobtinah, ki smo jih natresli v skodelico in jih nalagamo na krožnik ali pladenj.

V ponvi segrejemo olje in polpete popečemo obojestransko na ne preveč vročem olju. Postrežemo jih na krožniku, za dekoracijo lahko uporabimo na drobno narezan peteršilj.

Poizkusite pripraviti gobe brez čebule in dobili boste okus gob, ki se prepleta s slanino. Lučka Glaser

Polpete z gobami pa popestrite s solato:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor