Sočen goveji golaž
Print Friendly, PDF & Email

Sočen goveji golaž je nasiten obrok, ki je najbolj okusen takrat, ko ga pripravimo v večji količini in si vzamemo tudi dovolj časa, da ga kuhamo počasi. In kot je pogosto pri jedeh na žlico, je tudi ta najbolj okusen naslednji dan.

Goveje meso vsebuje veliko koristnih vitaminov in mineralov, hkrati pa zelo malo maščob in je primerno za pripravo raznih pečenk, ragujev, zrezkov …,  pri tem pa ima posebno vlogo in mesto sočni goveji golaž.

Pripomočki za pripravo sočnega govejega golaža:

  • lonec s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • sekljalnik
  • kuhalnica
  • kozica
  • cedilo
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • štedilnik

Sestavine za sočni goveji golaž

Za 30 oseb:

  • 6000 g govejega mesa, bočnik
  • 3000 g čebule
  • 10 strokov česna
  • 300 ml  svinske masti
  • 800 g sveže rdeče paprike
  • 12 žlic moke
  • 1500 g paradižnikove mezge z origanom
  • 2 kavni žlički suhe mlete pekoče paprike
  • 5 listov lovorja
  • 300 ml rdečega vina

Za zelenjavno jušno osnovo:

  • 100 g svežega peteršilja
  • 100 g sveže zelene
  • 500 g svežega luštreka
  • 30 g svežega majarona
  • 2000 ml vode

Priprava sočnega govejega golaža

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo na drobno, v dovolj velikem loncu stopimo mast in najprej dodamo čebulo in, ko ta postekleni, dodamo še česen in med mešanjem pražimo na zmernem ognju, da lepo zadiši po kuhinji in se volumen čebule in česna zmanjša. Čas praženja je zaradi velike količine čebule in česna okoli dvajset do trideset minut.

Med praženjem čebule in česna si pripravimo zelenjavno juho, jušno osnovo, ki jo bomo uporabili za zalivanje golaža. V kozico nalijemo vodo in dodamo zelišča, ki smo jih pripravili in, ko voda zavre, kuhamo petnajst do dvajset minut, nato precedimo in zelenjavno juho oz. jušno osnovo uporabimo za zalivanje golaža.

Papriko očistimo in jo zmeljemo ali sesekljamo na drobno in jo dodamo prepraženi čebuli in česnu, vse skupaj premešamo, dodamo še moko, na večje kose narezano goveje meso in pražimo med mešanjem še trideset do štirideset minut.

Ko je meso prepraženo, dodamo še paradižnikovo mezgo, zelenjavno juho, rdeče vino, liste lovorja, pekočo papriko in sol. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo na zmernem ognju tri ure, med kuhanjem golaž večkrat premešamo.

Sočni goveji golaž postrežemo na krožniku, dodamo mu lahko še polento, kdor pa ni ljubitelj polente pa si lahko postreže s domačim kruhom.

Tisti, ki bi zraven postregli poletno, jo pripravite po receptu: polenta za vse generacije.

Dober sočni goveji golaž je ponos vsake kuharice ali kuharja. Lučka Glaser

Dober domač kruh pa še dodatno obogati sočni goveji golaž:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor