Kumare v omaki s kranjsko klobaso
Print Friendly, PDF & Email

Kumare v omaki s kranjsko klobaso so zanimive že zaradi tega, ker so izgubile značilno zeleno barvo, ohranile pa so svoj okus po kumarah, ki je sladko kiselkast in prijetno deluje na naše telo, z dodatkom krompirja in kranjske klobase, pa nam tudi potešijo lakoto. Kumare so nizkokalorične, saj vsebujejo več kot 97% vode. Vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2 in C vitamin, kalij in natrij.

Krompir vsebuje velike količine škroba, ki vsebuje veliko magnezija, kalija, fosfate, natrij in kalcij. Zaradi vitamina C , ki ga krompir vsebuje, je v kombinaciji z ostalimi minerali idealna prehrana v današnjem času, ko zaužijemo veliko presladke in premastne hrane, zato bi moral biti večkrat na jedilniku. Zato vam svetujem, da poleg kumar v omaki s kranjsko klobaso postrežete še krompir in jed bo popolna in vas bo nasitila za daljše časovno obdobje.

Pripomočki za pripravo kumar v omaki s kranjsko klobaso:

  • lonec za kuhanje krompirja s pokrovko
  • krožnik
  • skleda
  • kozica
  • kuhalnica
  • žlica
  • tehtnica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo kumar v omaki s kranjsko klobaso:

Za štiri osebe:

  • 1 kg zamrznjenih ali svežih, na drobno naribanih kumar
  • 1/2 na drobno narezane kranjske klobase
  • 3 žlice kisle smetane
  • 3 žlice sončničnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 srednje velik paradižnik
  • 1 žlica bele moke tip 500
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 žlička na drobno narezanega česna
  • ščepec kumine mlete
  • 1 žlica jušne zelenjave
  • sol po okusu

In še:

  • 10 srednje velikih krompirjev

Priprava kumar v omaki s kranjsko klobaso:

Krompir operemo in ga damo kuhati neolupljenega, čas kuhanja krompirja je odvisen od debeline in vrste krompirja. Med kuhanjem krompirja pričnemo pripravljati kumarično omako s kranjsko klobaso. Ko je krompir kuhan, ga olupimo.

V kozici segrejemo olje in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo, ko čebula postekleni, dodamo na kocke narezan paradižnik (svež ali zamrznjen) in pražimo na zmernem ognju  približno deset minut, da se paradižnik razpusti.

Ko se je paradižnik razpustil, dodamo mleto sladko papriko, moko in česen in ponovno pražimo vse skupaj še dodatnih dve do tri minute.

Naribane kumare lahko dodamo zamrznjene ali sveže, ki jih ne ožemamo. Vode tako ni potrebno dolivati, saj paradižnik in kumare vsebujejo dovolj tekočine. Počakamo, da nam omaka začne vreti in pustimo, da nam vre na zmernem ognju pet minut, nato dodamo še mleto kumino, jušno zelenjavo in kislo smetano. Med kuhanjem omako večkrat premešamo, da se sestavine enakomerno razpustijo v omaki.

Kranjsko klobaso na drobno narežemo in jo dodamo v omako, premešamo in pustimo vreti še pet minut, ne pozabite poizkusiti in po potrebi dosoliti.

Serviramo na krožniku ali skodelici z dodatkom krompirja, ki smo ga skuhali in narezali na manjše kose.


Poleti poglejte na vrt, pozimi v zamrzovalno skrinjo, ali se še kje skrivajo kumare, če pa prvi dve možnosti odpovesta, vam še zmerom ostane pot v trgovino, kjer pa pred nakupom le preverite, ali so kumare res sveže. Lučka Glaser

Zraven priporočam:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor