Perutninski paprikaš
Print Friendly, PDF & Email

Perutnina je v kulinariki zelo pogosto na jedilniku, saj jo lahko pripravimo na več načinov in nam tako popestri jedilnik, da naša prehrana ni enolična. Perutninsko meso je zdravo in hranljivo, visoke kakovosti, odličnega okusa in manj mastno, zato je primerno za različne diete. Meso je zakladnica beljakovin, vitaminov, mineralov in nenasičenih maščob. Zraven perutninskega paprikaša pa je zame najboljša priloga krompirjev pire z muškatnim oreščkom.

Pripomočki za pripravo perutninskega paprikaša:

  • lonec s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • kuhalnica
  • štedilnik
  • skleda

Sestavine za perutninski paprikaš

Za 4 osebe:

  • 600 g piščančjega mesa
  • 2 žlici masti ali olja
  • 400 g čebule
  • sol
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica sesekljane prekajene slanine
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • žlička suhe mlete paprike
  • 500 ml vode
  • kozarec belega vina
  • 2 lovorjev list
  • 2 stroka česna
  • Žlica drobno narezanega drobnjaka ali peteršilja

Postopek priprave perutninskega paprikaša

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo na drobno, prekajeno slanino narežemo na manjše kocke, piščančje krače slečemo iz kože. Piščančje kože ne uporabim za paprikaš.

Maščobo segrejemo, damo vanjo slanino in jo malo prepražimo. Dodamo čebulo in, ko svetlo zarumeni, še sesekljan česen, moko, papriko, paradižnik in lovorov list. Prilijemo vodo, solimo in omako za paprikaš kuhamo  10 – 15 minut.

Piščančje meso, ki smo ga pripravili za paprikaš polagamo v vrel paprikaš in pustimo, da vre še  10 – 15 minut, da je meso kuhano. Če se paprikaš preveč zgosti, dodamo še malo vode. Paziti moramo, da meso ne razpade, posebno, če smo uporabili mladega piščanca. Nazadnje prilijemo še vino, ko prevre, je jed gotova.

Paprikašu lahko dodate različne priloge:

Dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor