Goveji zrezki z jurčki v omaki
Goveji zrezki z jurčki v omaki so okusno, nasitno kosilo z rahlimi zrezki govejega mesa in kremasto omako, ki ima vonj in okus po jurčkih.
100 g govedine vsebuje 250 kalorij, minerale kalcij, železo, magnezij, natrij, kalij in vitamine D in B6.
Jurčki so zdravi in so okusna hrana iz narave, na 100 g vsebujejo 34 kalorij, v njih prevladuje predvsem selen, ki pomlajuje naše celice, saj vsebuje kar 150 mikrogramov selena na 100 gramov njihove teže, vsebujejo pa tudi vitamin B3, D in nekatere minerale.
Pripomočki za pripravo govejih zrezkov z jurčki v omaki:
- nož
- deska za rezanje
- vrečka, v kateri smo prinesli meso iz mesnice
- krožnik
- kladivo za tolčenje zrezkov
- skleda za moko
- kozica s pokrovko
- kuhalnica
- kuhinjske klešče
- tehtnica
- posodica za merjenje tekočine
- ponev
- štedilnik
Sestavine za pripravo govejih zrezkov z jurčki v omaki:
Za 6 oseb:
- 600 do 700 g govedine za zrezke
- 2 žlici bele moke tip 500
- 60 g sončničnega olja ali svinjske masti
- 60 g čebule
- 500 ml goveje juhe ali vode
- 200 ml smetane za kuhanje
- 500 g svežih ali zamrznjenih jurčkov
- sol po okusu
- poper po okusu
- 2 žlici na drobno narezanega peteršilja
Postopek za pripravo govejih zrezkov z jurčki v omaki:
Jaz prosim mesarja, da mi nareže srednje debele zrezke. Mesar je izučen, da meso reže pravilno, vedno počez na mišična vlakna, ker so bolj mehki, kot rezani po dolgem. Nekatere mesarji že imajo pripomoček, da zrezke tudi potolčejo in prinesemo domov že potolčene zrezke.
Če pa goveje zrezke režemo sami, si moramo meso najprej ogledati, kako potekajo mišična vlakna in zrezke narežemo vedno počez na mišična vlakna, ker so potem bolj mehki. Zrezkom odstranimo belo kožico ali jo narežemo, da se zrezki ne bodo zvijali med pečenjem. Zrezke vsakega posebej polagamo na desko, jih pokrijemo z vrečko, v kateri smo domov prinesli meso in preko vrečke meso potolčemo, da meso ob udarcu s kladivom ne prši po kuhinji. Tako tudi ponovno uporabimo vrečko, ki je za enkratno uporabo.
Ko imamo vse zrezke potolčene z obeh strani, jih po eni strani povaljamo v moki in
položimo v kozico, v kateri smo segreli 50 g maščobe in jih na vročo maščobo položimo tako, da je pomokana stran zgoraj. Z obeh strani zrezke zlato zapečemo in popečene preložimo na krožnik.
Na maščobi, na kateri smo popekli goveje zrezke, med mešanjem svetlo popražimo moko, ki je ostala od zrezkov, in zalijemo z juho ali vodo. Ko omaka prevre, dodamo popečene goveje zrezke.
Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo, v ponev damo 10 g maščobe in čebulo popečemo med mešanjem, da pozlati, nato jo dodamo v kozico k zrezkom in vse skupaj počasi dušimo na zmernem ognju eno uro v pokriti kozici.
Ko so zrezki mehki, jim dodamo očiščene gobe in smetano za kuhanje, solimo po okusu in popramo, če smo ljubitelji popra. Vse skupaj premešamo in na zmernem ognju vremo še 5 minut in goveji zrezki z jurčki v omaki so pripravljeni za serviranje.
Zraven govejih zrezkov z jurčki lahko ponudimo testenine po želji, ki jih skuhamo po navodilu proizvajalca, ali pa:
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Špinačne njoke.
- Slastne vodne žličnike.
- Pečen rdeči kifeljčar.
- Pražen krompir z ocvirki in papriko.
- Riž z ajdovo kašo za prilogo.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Pražen krompir.
- Okusen matevž.
- Koruzni žganci.
- Polenta za vse generacije.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Najslajši ajdovi žganci.
Gobe vedno popestrijo okus in videz omak, nasploh pa, če jih dodamo mesnim omakam. Lučka Glaser
Zraven govejih zrezkov z jurčki v omaki vam priporočam tudi solato:
- Kitajsko zelje s fižolom v solati.
- Kislo zelje v solati.
- Regrat in radič s krompirjem.
- Radič štrucar z ješprenjem.
- Endivija z jajcem.
- Radič s krompirjem in slanino.
- Regrat s fižolom v solati.
- Regrat v solati z jajcem.
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.
- Regrat s krompirjem in ocvirki.