Goveji vampi v golažu
Goveji vampi v golažu so okusni, nasitni in lahki, saj se zaradi manjše količine čebule in moke vampi ne zgostijo, zato so zelo primerni za vse tiste, ki niso ljubitelji prevelike količine čebule in zgostitve z moko ali drobtinami.
Vampi so zelo priljubljeni v Istri in Italiji in jih tudi pripravijo na več načinov, posebno so poznani vampi po tržaško, ali pa jih pripravijo kot enolončnico za malico.
Pripomočki za pripravo govejih vampov v golažu
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo govejih vampov v golažu
Za šest oseb:
Za pripravo kuhanih govejih vampov v golažu:
- 600 g kuhanih narezanih govejih vampov
- 100 g pražene čebule v masti ali 140 g sveže čebule
- 1 žlica svinjske masti, po potrebi
- 3 žlice mlete rdeče paprike
- 2 žličke suhega majarona ali svežega
- 100 ml paradižnikove mezge z origanom
- 3 liste lovorja
- 3 žlice posušena jušna zelenjava.
- 3 žličke na drobno narezanega česna
- 150 ml belega vina
- 3 žlice bele moke tip 500
- 100 ml vode za podmet
- 1000 ml vode
- morska sol po okusu
Za kuhanje surovih govejih vampov:
- 700 g surovih govejih vampov
- 50 g čebulo
- 100 g korenja
- šop peteršilja, uporabimo lahko stebla
- šop zelene, uporabimo lahko stebla
- šop luštreka, uporabimo lahko stebla
- morska sol po okusu
Priprava govejih vampov v golažu
Če dobimo surove goveje vampe, jih moramo najprej skuhati.
V lonec naložimo oprane surove vampe, dodamo zelenjavo, sol in začimbe in kuhamo približno 60 minut, uporabimo lahko stebla zelenjave, ki jih ni treba rezati na drobno, prerežemo samo čebulo in korenček, po kuhanju zelenjavo in vodo zavržemo.
Zelenjave ni potrebno tehtati, uporabimo lahko jušne začimbe, ki nevtralizirajo značilen vonj in okus govejih vampov, ko so vampi kuhani, jih delno ohladimo in narežemo na rezance.
Goveje vampe pa lahko kupimo že narezane in kuhane, samo dobro jih operemo in si tako skrajšamo čas priprave govejih vampov v golažu.
Če imate na razpolago kupljene in že kuhane vampe, s postopkom priprave pričnete tu, sicer enostavno nadaljujete naprej od prvega koraka.
V kozici prepražimo svežo čebulo, toliko da postekleni ali pa uporabimo že prepraženo čebulo, dodamo na rezance narezane vampe, začimbe kot so: lovor, majaron, jušno zelenjavo in papriko, vse skupaj dobro premešamo in pražimo na zmernem ognju 3 do 5 minut.
Pripravimo si na drobno narezan česen, vino, vodo in moko za pripravo podmeta, ki ju zamešamo skupaj tako, da je podmet tekoč in brez grudic.
Prepražene vampe zalijemo z vodo (1000 ml) in med stalnim mešanjem dodamo še na drobno narezan česen in in pripravljen podmet. Kuhamo še 10 do 15 minut, poizkusimo slanost in po potrebi dosolimo. Kuhane goveje vampe ponudimo v skodelici ali na krožniku, zraven pa ponudimo kuhan slan krompir v kosih ali kruh.
Goveji vampi izgubijo neprijeten vonj, če pri kuhanju uporabimo dovolj začimb in vrtne zelenjave. Lučka Glaser
Krompir, žganci ali kruh so sta stalni spremljevalci vseh vrst golažev:
- Polenta za vse generacije.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Koruzni žganci.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.
- Poprtnik – božični kruh.
- Rahle bučne kajzerice.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Pirin kruh s kislim testom.
- Koruzni kruh.
- Ržen kruh z drožmi.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.