Goveji vampi v golažu
Print Friendly, PDF & Email

Goveji vampi v golažu so okusni, nasitni in lahki, saj se zaradi manjše količine čebule in moke vampi ne zgostijo, zato so zelo primerni za vse tiste, ki niso ljubitelji prevelike količine čebule in zgostitve z moko ali drobtinami.

Vampi so zelo priljubljeni v Istri in Italiji in jih tudi pripravijo na več načinov, posebno so poznani vampi po tržaško, ali pa jih pripravijo kot enolončnico za malico.

Goveji vampi v golažu

Pripomočki za pripravo govejih vampov v golažu

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo govejih vampov v golažu

Za šest oseb:

Za pripravo kuhanih govejih vampov v golažu:

Za kuhanje surovih govejih vampov:

  • 700 g surovih govejih vampov
  • 50 g čebulo
  • 100 g korenja
  • šop peteršilja, uporabimo lahko stebla
  • šop zelene, uporabimo lahko stebla
  • šop luštreka, uporabimo lahko stebla
  • morska sol po okusu

Priprava govejih vampov v golažu

Če dobimo surove goveje vampe, jih moramo najprej skuhati.

V lonec naložimo oprane surove vampe, dodamo zelenjavo, sol in začimbe in kuhamo približno 60 minut, uporabimo lahko stebla zelenjave, ki jih ni treba rezati na drobno, prerežemo samo čebulo in korenček, po kuhanju zelenjavo in vodo zavržemo.
Zelenjave ni potrebno tehtati, uporabimo lahko jušne začimbe, ki nevtralizirajo značilen vonj in okus govejih vampov, ko so vampi kuhani, jih delno ohladimo in narežemo na rezance.

Goveje vampe pa lahko kupimo že narezane in kuhane, samo dobro jih operemo in si tako skrajšamo čas priprave govejih vampov v golažu.

Goveji vampi v golažu

Če imate na razpolago kupljene in že kuhane vampe, s postopkom priprave pričnete tu, sicer enostavno nadaljujete naprej od prvega koraka.

V kozici prepražimo svežo čebulo, toliko da postekleni ali pa uporabimo že prepraženo čebulo, dodamo na rezance narezane vampe, začimbe kot so: lovor, majaron, jušno zelenjavo in papriko, vse skupaj dobro premešamo in pražimo na zmernem ognju 3 do 5 minut.

Goveji vampi v golažu

Pripravimo si na drobno narezan česen, vino, vodo in moko za pripravo podmeta, ki ju zamešamo skupaj tako, da je podmet  tekoč in brez grudic.

Goveji vampi v golažu

Prepražene vampe zalijemo z vodo (1000 ml) in med stalnim mešanjem dodamo še na drobno narezan česen in in pripravljen podmet. Kuhamo še 10 do 15 minut, poizkusimo slanost in po potrebi dosolimo. Kuhane goveje vampe ponudimo v skodelici ali na krožniku, zraven pa ponudimo kuhan slan krompir v kosih ali kruh.

Goveji vampi v golažu

Goveji vampi izgubijo neprijeten vonj, če pri kuhanju uporabimo dovolj začimb in vrtne zelenjave. Lučka Glaser

Krompir, žganci ali kruh so sta stalni spremljevalci vseh vrst golažev:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor