Čokoladni razpokančki, ki se kar topijo v ustih
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladni razpokančki, ki se topijo v ustih so naravnost odlični. Mehki piškoti, v katerih se skriva intenziven čokoladni okus. Poleg tega je priprava čokoladnih razpokančkov povsem enostavna. Nobenega valjanja, izrezovanja, itd … Povsem preprosto, z dlanmi oblikujemo kroglice, jih povaljamo v mletem sladkorju in narejeno, čokoladni razpokančki so tu!

cokoladni-razpokancki-ki-se-kar-topijo-v-ustih-1

Čokoladni razpokančki – pripomočki:

 • električni mešalec ali metlica za ročno stepanje
 • plastična posoda
 • pekač za piškote
 • globok krožnik
 • električna pečica

Čokoladni razpokančki – sestavine:

 • 210 gramov ostre moke (lahko tudi gladke, a vam priporočam uporabo ostre)
 • 55 gramov masla
 • ščepec soli
 • 1/2 vrečke pecilnega praška
 • 1 vanijev sladkor z burbonsko vaniljo (lahko tudi navadnega)
 • 2 jajci (celi)
 • 230 gramov čokolade za kuhanje (čokoladni razpokančki bodo odlični, če boste uporabili čokolado, ki vsebuje kandirano pomarančo)
 • 80 gramov sladkorja v prahu

In še:

 • sladkor v prahu, v katerega boste povaljali čokoladne razpokančke še pred pečenjem.

Čokoladni razpokančki – postopek:

Čokolado nalomimo na manjše koščke in jo skupaj z maslom stopimo nad paro. Ohladimo do mlačnega.

cokoladni-razpokancki-ki-se-kar-topijo-v-ustih-2
Medtem, ko se čokolada in maslo ohlajata, razžvrkljamo jajca, skupaj z vanilijevim sladkorjem, sladkorjem in ščepcem soli. Posebej si pripravimo tudi moko, v katero vmešamo pecilni prašek.

cokoladni-razpokancki-ki-se-kar-topijo-v-ustih-22

Dodamo stopljeno čokolado z maslom in dobro premešamo.

cokoladni-razpokancki-ki-se-kar-topijo-v-ustih-222

Na koncu zmesi za čokoladne razpokančke dodamo še moko, kateri smo primešali pecilni prašek. Moko s pecilnim praškom dodajamo postopoma. Vse skupaj dobro zmešamo.

Ko je masa za čokoladne razpokančke dobro premešana, jo za nekaj časa postavimo v hladilnik. Vsaj za 4-5 ur. Še bolje pa bo, če jo boste v hladilniku pustili kar čez noč. Če jo boste v hladilniku pustili čez noč, jo pred nadaljnjim oblikovanjem za cca.10-15 minut pustite na sobni temperaturi.

cokoladni-razpokancki-ki-se-kar-topijo-v-ustih-21

Opomba
Ne skrbite, ko bo masa za čokoladne razpokančke gotova, bo bolj tekoča, skoraj kot za biskvit oziroma preredka, da bi se dalo iz nje oblikovati piškote. Kasneje, v hladilniku, se bo strdila.

Maso za čokoladne razpokančke vzamemo iz hladilnika, in pričeli bomo z oblikovanjem. Še prej pa si pripravimo nizek pekač, na katerem bomo čokoladne razpokančke pekli in ga obložimo s peki papirjem. Prav tako, si vnaprej pripravimo posodo, v katero stresemo nekaj mletega sladkorja.

Umijemo roke in s prsti zajamemo nekaj mase za čokoladne razpokančke in z dlanmi oblikujemo kroglico (v velikosti oreha). Kroglico povaljamo v mletem sladkorju, nikar ne bodite preveč skopi z valjanjem v mletem sladkorju, mleti sladkor naj dobro prekrije čokoladno kroglico.

cokoladni-razpokancki-ki-se-kar-topijo-v-ustih-2111

Kroglico položimo na pekač, obložen s peki papirjem. In tako nadaljujemo, dokler ne porabimo vse mase za čokoladne razpokančke.

Ker bodo čokoladni razpokančki med peko narasli, vam svetujem, da na pekaču med njimi pustite približno 1,5 – 2 centimetra prostora.

cokoladni-razpokancki-ki-se-kar-topijo-v-ustih

Pečemo jih na 180 stopinjah Cezija, približno 10 minut. Lahko tudi minuto ali dve manj, odvisno od moči vaše pečice. Ko jih boste vzeli iz pečice morajo biti čokoladni razpokančki še mehki, strdili se bodo na zraku med ohlajevanjem.

Nasvet avtorice
Da bodo lepše razpokali, lahko pekač z oblikovani kroglicami za nekaj minut (npr.10 minut) postavite na hladno (hladilnik, v zimskem času lahko kar ven, na okensko polico …), da se masa ponovno nekoliko ohladi).

cokoladni-razpokancki-ki-se-kar-topijo-v-ustih-2

V kolikor boste čokoladne razpokančke shranili v posodo, ki dobro tesni, bodo tako shranjeni počakali še dolgo časa. Seveda, če jih ne boste prej že pojedli.

Vabim, da si ogledate tudi recept za:

cokoladni-razpokancki-ki-se-kar-topijo-v-ustih-3

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 197 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor