Repa v omaki s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Sveža repa v omaki s krompirjem je obrok, ki bi si ga morali večkrat pripraviti, saj repa, ki je bližnja sorodnica zelja, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ki jih naše telo potrebuje. Repa, ki ima značilen rahlo pekoč okus, vsebuje veliko vitamina C, B1, B2, pa tudi natrij, kalij, fosfor, magnezij in železo. Zaradi vsebnosti vitaminov, mineralov in vlaknin je poznana po uspešnem proti bakterijskem delovanju. Tako pripravljena repa v omaki s krompirjem je nizkokaloričen obrok.

Pripomočki za pripravo repe v omaki:

  • lonec za kuhanje krompirja s pokrovko
  • kozica
  • deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • kuhalnica
  • žlička
  • kuhinjsko strgalo
  • tlačilka
  • štedilnik
  • skodelica
  • krožnik

Sestavine za pripravo repe v omaki:

Za dve osebi:

  • 300 g naribane sveže repe
  • 400 g olupljenega krompirja
  • 100 g narezane čebule
  • 3 žlice sončničnega olja
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička na drobno narezanega česna
  • sol po okusu
  • poper po želji
  • surova repa za dekoracijo (repa je okusna tudi surova)
  • 400 ml vode za kuhanje krompirja (oz. toliko vode, da bo krompir pokrit)
  • 200 ml vode za kuhanje repe oz. toliko, da bo repa v vodi).

Postopek priprave repe v omaki

Svežo repo dobro operemo, obrežemo in jo na kuhinjskem strgalniku naribamo. Repe ni potrebno olupiti.

Repo damo v lonec in jo zalijemo z vodo, pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Ko zavre ob zmernem vretju kuhamo pet minut, nato jo poberemo iz vode in vodo v kateri se je repa kuhala shranimo.

V ponvi segrejemo olje, dodamo na drobno narezano čebulo in sladkor in pražimo toliko časa, da čebula s sladkorjem dobi lešnikovo barvo, nato dodamo še na drobno narezan česen.

Na lepo zarumenelo čebulo in česen stresemo kuhano repo, premešamo in dodamo polovico vode od kuhanja repe, da dobimo primerno gosto omako, ki jo po potrebi tudi posolimo.

Pred pripravo repe krompir olupimo in narežemo na kocke. Kuhamo ga v slani vodi in krompir se bo med pripravo sveže repe v omaki skuhal.

Ko je krompir kuhan, mu odlijemo polovico vode in krompir pretlačimo s tlačilko za krompir in ga skupaj z repo ponudimo na krožniku. Surovo repo narežemo na rezine in z njo okrasimo krožnik.

 

Repa in krompir sta kombinacija, ki jo v kulinariki kar malo zanemarjamo. Lučka Glaser

Zraven repe s krompirjem priporočam:

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor