Kumarična omaka s pastinakom
Print Friendly, PDF & Email

Kumarična omaka s pastinakom je okusna nasitna omaka, ki ne obremenjuje želodca, saj je čebulo nadomestil drobnjak, pastinak pa je poskrbel za gostoto in sladkobnost omake, ki je tudi izgubila del okusa in vonja po kumarah.

Kumare so nizkokalorične, saj vsebujejo več kot 97% vode. Vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2 in C vitamin ter kalij in natrij.

Pripomočki za pripravo kumarične omake s pastinakom:

  • kozica
  • palični mešalnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • lonec s pokrovko
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • krožnik
  • štedilnik
  • skodelica
  • vilice

Sestavine za pripravo kumarične omake s pastinakom

Za štiri osebe:

  • 1400 g solatnih kumar (svežih ali zamrznjenih)
  • 600 g pastinaka
  • 500 ml vode
  • 150 g drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
  • 400 g pločevinka paradižnikovih pelatov
  • 100 g prekajene slanine
  • 2 žlici svinjske masti ali olja po želji
  • 12 g soli oz. po okusu

Za podmet:

  • 100 ml vode
  • 2 žlici bele moke tip 500

Priprava kumarične omake s pastinjakom

Pastinak dobro operemo in ga narežemo na manjše kocke, velike približno en centimeter. Narezan pastinak stresemo v lonec, dolijemo vodo (500 ml) in ga kuhamo približno petnajst minut, oziroma toliko časa, da se pastinak zmehča. Kuhan pastinak skupaj z vodo, v kateri se je kuhal, s paličnim mešalnikom sesekljamo v kašasto omako.

V kozici na olju prepražimo na drobno narezano prekajeno slanino, dodamo narezan drobnjak in vse skupaj prepražimo, da lepo zadiši po drobnjaku in slanini.

Prepraženem drobnjaku in slanini dodamo olupljene in na tanko naribane solatne kumare, vse skupaj prepražimo, pri tem ni potrebno dodajati vode svežim niti zamrznjenim kumaram, saj jo same dovolj vsebujejo. Kuhamo približno pet minut, nato dodamo še sesekljan pastinak, pločevinko paradižnikovih pelatov, posolimo in kuhamo še približno pet minut.

V skodelici pripravimo podmet, ki ga pripravimo tako, da moko vmešamo v vodo tako, da dobimo zmes brez grudic. In, ko omaka zavre, ga med stalnim mešanjem dodamo kumarični omaki, vse skupaj pustimo vreti še dve do tri minute in omaka je pripravljena.

Solatne kumare v omaki so dobrodošle celo leto, sveže iz vrta ali zamrznjene iz zamrzovalne skrinje. Lučka Glaser

Da pa ne bo krožnik tako enoličen, lahko zraven postrežemo:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor