Sočen segedin golaž z govedino
Print Friendly, PDF & Email

Sočen segedin golaž z govedino je priljubljena jed iz mesa, zelja in začimb, ki je kislo slanega okusa in ga uvrščamo med jed na žlico. Ponudimo ga lahko za kosilo ali malico skupaj s kruhom, kruhovimi cmoki, polento, krompirjem … Značilnost sočnega segedin golaža z govedino je, da je naslednji dan še okusnejši. Nekateri raje posegajo po govejem mesu; bodisi  zaradi zdravja, ali pa prepričanja in zato sem pripravila sočen segedin golaž z govedino. Če pa prisegate na segedin s svinjskim mesom, ga lahko skuhate po receptu za  tradicionalni segedin ali golaž s kislim zeljem.

Tako pripravljen sočen segedin golaž z govedino je primeren tudi za prehrano sladkornih bolnikov, bolnikov s povišanim krvnim tlakom …

Pripomočki za pripravo segedin golaža z govedino

 • ni posebnih pripomočkov.

Pripomočki za pripravo segedin golaža z govedino

Za štiri osebe:

 • 1000 g kislega zelja
 • 400 g govejega mesa (pleče, bočnik …)
 • 160 g čebule
 • 3 stroki česna
 • 100 ml paradižnikove mezge
 • 2 žlici sončničnega olje ali olja po želji
 • 1 žlica pšenične moke tip 500
 • 1/2 žličke sladke suhe paprike
 • 1/2 žličke suhega majarona
 • 1 l juhe ali vode

Postopek priprave segedin golaža z govedino

Najprej pripravimo vse sestavine, meso narežemo na manjše kocke velike približno 1,5 cm, čebulo in česen olupimo in na drobno sesekljamo. Poizkusimo zelje, če je preveč kislo, ga damo v posodo, zalijemo s hladno vodo, premešamo in vodo odlijemo, da zelje ni preveč kislo. Ponovno poizkusimo zelje in po potrebi postopek še enkrat ponovimo. Pripravimo tudi posodo, v kateri bomo kuhali sočen segedin golaž z govedino, kuhalnico, žlico in žličko.

V posodo damo olje in na njem na srednji temperaturi med stalnim mešanjem popražimo najprej čebulo in česen, ko čebula postekleni, ji dodamo na koščke narezano govedino in med mešanjem pražimo, da je meso popečeno iz vseh strani, to traja okoli petnajst minut.

Ko je meso prepraženo, dodamo moko, rdečo papriko, paradižnikovo mezgo, polovico zelja, lovorjev liste in suhi majaron, dolijemo juho ali vodo in dobro premešamo, posodo pokrijemo s pokrovko, povišamo temperaturo na štedilniku in počakamo, da prične vreti, nato uravnamo temperaturo štedilnika, da zmerno vre in občasno premešamo, tako pustimo vreti eno uro.

Po eni uri dodamo še drugo polovico kislega zelja, premešamo in vremo še 10 minut, preizkusimo slanost in po potrebi dosolimo ter sočen segedin golaž z govedino je kuhan.

Zraven lahko ponudimo:

 1. Kruhovi cmoki.
 2. Štrukelj s starim kruhom in skuto.
 3. Najslajši ajdovi žganci.
 4. Ajdovi žganci s krompirjem.
 5. Koruzni žganci.
 6. Koruzno krompirjevi žganci.
 7. Polenta za vse generacije.
 8. Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
 9. Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
 10. Rahle bige brez gnetenja.

Želim vam veliko kvalitetnih obrokov in z njimi tudi zdravja. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor