Gobov golaž s polento
Print Friendly, PDF & Email

Gobov golaž si pripravimo takrat, ko nam narava ponudi v gozdovih in travnikih vse svoje bogastvo, zato pojdite v naravo, jo opazujte, zaužite si svežega zraka in naberite si gob, ki jih dobro poznate. Za pripravo dobrega gobovega golaža moramo nabrati saj tri različne vrste gob.

Okus gobovega golaža je zelo težko opredeliti, zaradi različnih vrst gob, ostal pa nam je značilen vonj po gobah in gozdu. Poleg lahko postrežemo polento ali drugo, poljubno prilogo.

Gobov golaž s polento

Pripomočki za pripravo gobovega golaža

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo gobovega golaža

Za štiri osebe:

Za prilogo:

  • 500 ml koruznega zdroba
  • 1500 ml vode
  • 30 g masla
  •  morska sol po okusu

Postopek za pripravo gobovega golaža

Vse gobe dobro dobro očistimo, pregledamo in preverimo ali so užitne, če smo pri kateri gobi ne sigurni, jo takoj zavržemo. Med vsemi gobami moramo biti pazljivi, pri rumenem ježku, da ostrgamo spodnji del klobuka. Očiščene gobe operemo v hladni vodi brez namakanja, jih odcedimo in narežemo na lističe in ponovno operemo.

Gobov golaž s polento

V loncu zavremo vodo, ki smo jo posolili in vanj stresemo pripravljene gobe, ko voda z gobami zavre, jih pustimo vreti 3 do 5 minut, nato gobe odcedimo in vodo od kuhanja gob shranimo.

Gobov golaž s polento

Pripravljeno in oprano zelenjavo narežemo na manjše kose, čebulo razrežemo na drobno in jo prepražimo na svinski masti, ko čebula postekleni in po njej zadiši, dodamo narezano zelenjavo in na zmernem ognju pražimo 12 do 15 minut. Med praženjem zelenjavo posolimo in večkrat premešamo.

Gobov golaž s polento

Ko je praženje končano, dodamo pripravljene gobe, zalijemo z vodo, ki smo jo shranili od blanširanih gob, dodamo vino in vse začimbe, dobro premešamo in, ko gobov golaž začne vreti lonec pokrijemo in pustimo vreti še najmanj 5 minut.

Gobov golaž s polento

Zraven gobovega golaža lahko ponudimo koruzno polento, ki je hitro kuhana in enostavna za pripravit. Najprej na štedilnik pristavimo dovolj velik lonec z vodo, ki jo osolimo in ji dodamo maslo. Koruzni zdrob stresamo med mešanjem v vrelo vodo in kuhamo po navodilu proizvajalca. Koruzno polento lahko skuhamo dan poprej ter jo vlijemo v izbran model, saj je ohlajena še bolj kompaktna, se lepše reže.

Podrobna navodila za kuhanje polente: polenta za vse generacije.

Gobov golaž s polento

Gobov golaž ponudimo skupaj s polento, za tiste ki niso ljubitelji polente, pa ponudimo doma pečeni kruh.

Gobov golaž s polento

Tudi brez mesa si lahko pripravimo čudoviti golaž, ki bo imel enak videz, samo vonj in okus bo drugačen. Lučka Glaser

Z gobami si lahko krasno popestrimo jedilnik in iz njih pripravimo različne jedi.

Poskusite:

Enolončnice z gobami:

Gobove omake:

Gobe pa lahko uporabimo tudi samostojne ali pa kakor del obroka:

Vedno pa nam pridejo prav tudi gobe, ki jih vložimo v kis, shranimo v zamrzovalnik ali pa posušimo:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor