Gobov golaž s polento
Gobov golaž si pripravimo takrat, ko nam narava ponudi v gozdovih in travnikih vse svoje bogastvo, zato pojdite v naravo, jo opazujte, zaužite si svežega zraka in naberite si gob, ki jih dobro poznate. Za pripravo dobrega gobovega golaža moramo nabrati saj tri različne vrste gob.
Okus gobovega golaža je zelo težko opredeliti, zaradi različnih vrst gob, ostal pa nam je značilen vonj po gobah in gozdu. Poleg lahko postrežemo polento ali drugo, poljubno prilogo.
Pripomočki za pripravo gobovega golaža
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo gobovega golaža
Za štiri osebe:
- 170 g narezane čebule
- 80 g svinjske masti
- 150 g očiščenega rdečega in rumenega korenja
- 100 g očiščenega stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
- 200 g olupljenega krompirja
- 150 g lisičk
- 150 g jurčkov
- 100 g golobic
- 200 g rumenih ježkov
- 100 ml belega vina
- 100 ml paradižnikove mezge z origanom
- 1/2 žličke suhega mletega lovorja
- 1/2 žličke suhega šetraja
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1000 ml vode od blanširanja gob
- morska sol po okusu
- vejica peteršilja za dekoracijo
Za prilogo:
- 500 ml koruznega zdroba
- 1500 ml vode
- 30 g masla
- morska sol po okusu
Postopek za pripravo gobovega golaža
Vse gobe dobro dobro očistimo, pregledamo in preverimo ali so užitne, če smo pri kateri gobi ne sigurni, jo takoj zavržemo. Med vsemi gobami moramo biti pazljivi, pri rumenem ježku, da ostrgamo spodnji del klobuka. Očiščene gobe operemo v hladni vodi brez namakanja, jih odcedimo in narežemo na lističe in ponovno operemo.
V loncu zavremo vodo, ki smo jo posolili in vanj stresemo pripravljene gobe, ko voda z gobami zavre, jih pustimo vreti 3 do 5 minut, nato gobe odcedimo in vodo od kuhanja gob shranimo.
Pripravljeno in oprano zelenjavo narežemo na manjše kose, čebulo razrežemo na drobno in jo prepražimo na svinski masti, ko čebula postekleni in po njej zadiši, dodamo narezano zelenjavo in na zmernem ognju pražimo 12 do 15 minut. Med praženjem zelenjavo posolimo in večkrat premešamo.
Ko je praženje končano, dodamo pripravljene gobe, zalijemo z vodo, ki smo jo shranili od blanširanih gob, dodamo vino in vse začimbe, dobro premešamo in, ko gobov golaž začne vreti lonec pokrijemo in pustimo vreti še najmanj 5 minut.
Zraven gobovega golaža lahko ponudimo koruzno polento, ki je hitro kuhana in enostavna za pripravit. Najprej na štedilnik pristavimo dovolj velik lonec z vodo, ki jo osolimo in ji dodamo maslo. Koruzni zdrob stresamo med mešanjem v vrelo vodo in kuhamo po navodilu proizvajalca. Koruzno polento lahko skuhamo dan poprej ter jo vlijemo v izbran model, saj je ohlajena še bolj kompaktna, se lepše reže.
Podrobna navodila za kuhanje polente: polenta za vse generacije.
Gobov golaž ponudimo skupaj s polento, za tiste ki niso ljubitelji polente, pa ponudimo doma pečeni kruh.
Tudi brez mesa si lahko pripravimo čudoviti golaž, ki bo imel enak videz, samo vonj in okus bo drugačen. Lučka Glaser
Z gobami si lahko krasno popestrimo jedilnik in iz njih pripravimo različne jedi.
Poskusite:
- Gobova pašteta.
- Namaz iz jurčkov.
- Pica z jurčki.
- Pica dežnikarica.
- Pica iz večnamenskega kvašenega testa z lisičkami in mortadelo.
Enolončnice z gobami:
- Jesenska gobova mineštra.
- Sanjska rižota z ajdovo kašo, jurčki in lisičkami.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Juha z lisičkami in vrtno zelenjavo.
- Vložene štorovke ali mraznice v enolončnici.
- Jurčki v enolončnici s testeninami.
- Češpljeva enolončnica z lisičkami.
- Gobova enolončnica.
- Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom.
Gobove omake:
Gobe pa lahko uporabimo tudi samostojne ali pa kakor del obroka:
- Omleta z lisičkami.
- Lisičke v polenti.
- Polenta z jurčki in porom.
- Gobova omaka s testeninami.
- Čudežne koprive v rižoti.
- Krompirjeva zloženka z gobami
- Gratinirane palačinke z jurčki.
- Lazanja z jurčki in šparglji.
- Nadevana čebula z jurčki.
- Paprike polnjene z jurčki.
- Gobji polpeti.
- Lisičke z bučko.
- Pražene lisičke z jajci.
- Jurčki, praženi z jajci.
- Ocvrte lisičke.
- Panirane sirovke.
- Panirane dežnikarice.
- Panirane dežnikarice v pečici.
- Dežnikarice pečene na olivnem olju.
- Črna redkev z vloženimi gobami.
Vedno pa nam pridejo prav tudi gobe, ki jih vložimo v kis, shranimo v zamrzovalnik ali pa posušimo: