Ocvirki in mast iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Ocvirke in mast iz pečice lahko pripravimo tudi sami doma, okus pa lahko izboljšamo z dodano čebulo, lovorjem  in solimo po svojem okusu. Priprava in cvrtje je zelo enostavno, v pečici in ne zahteva neprestanega mešanja, pa tudi vonj se po kuhinji razširi minimalno, saj se vse dogaja v zaprti pečici, iz katere prihaja prijeten vonj po svežih praženih ocvirkih.

Ocvirki in mast se vračata v našo kuhinjo, saj sta v slovenski tradicionalni kuhinji nepogrešljiva, tudi zaradi tradicije vonja in okusa. Ocvirki in mast, ki jih doma cvremo so v kulinariki dobrodošli, saj jih uporabljamo za pripravo zelja, repe, krompirja, žgancev …, kakor tudi za pripravo potice.

Pripomočki za pripravo ocvirkov in masti iz pečice:

  • pekač štedilnika z višjim robom (40 x 35 x 5) cm

Sestavine za pripravo ocvirkov in masti iz pečice:

  • 3000 g  grobo mlete sveže slanine
  • 210 g čebule
  • 30 g morske soli
  • 3 liste lovorja
  • 200 ml vode

Iz zgornjih sestavin bomo pripravili:

  • 3 kozarce (720 ml) ocvirkov ,
  • 1 kozarec (720 ml) + 1 kozarec (210 ml) čiste masti.

Priprava ocvirkov in masti iz pečice

Grobo mleto slanino lahko kupimo pri mesarju, lahko pa jo kupimo tudi v kosu in jo doma ročno narežemo na poljubno veliko kose, če želimo imeti večje ocvirke. Če slanino razrežemo sami, moramo paziti, da res odstranimo vso kožo, ker vsak najmanjši košček kože med pečenjem povzroči pokanje. Mleto ali narezano slanino naložimo v pekač, dodamo sol, ki jo potrosimo enakomerno po vsej slanini, na večje kose narezano čebulo, lovor in dolijemo tudi vodo.

Navadno pečico segrejemo na 200 °C in ko je segreta, vanjo vstavimo pekač z narezano slanino in pečemo šestdeset (60) minut. Med pečenjem slanino premešamo zgolj 2-3 krat, vsakokrat, ko spremenimo temperaturo.

Tako po 60 minutah temperaturo zmanjšamo na 150 °C in pečemo še 90 minut, nato temperaturo ponovno povečamo na 200 °C in pečemo še 150 minut, da ocvirki dobijo lepo zlato rumeno barvo. Med pečenjem ponovno premešamo dva do trikrat.

Ko ocvirki dobijo lepo zlato rumeno barvo, vzamemo pekač iz štedilnika in začnemo mast z ocvirki polniti v čiste in na sobno temperaturo segrete kozarce, ki jih naložimo na kovinsko podlago, da nam ne počijo med polnjenjem. Najprej poberemo iz masti čebulo in jo posebej shranimo v kozarec, saj jo lahko uporabimo pri pripravi različnih obrokov, liste lovorja pa zavržemo. Nato z zajemalko poberemo del čiste masti, nato pa začnemo polniti kozarce z ocvirki, pri tem pa moramo paziti, da so ocvirki zaliti v masti, v kozarcu ne smejo nastati zračni mehurčki , tako podaljšamo čas uporabnosti in preprečimo nastanek plesni.

Napolnjene in ohlajene kozarce zapremo s pokrovčkom in kozarce opremimo z etiketo s podatkom o času shranka.

Tako napolnjene in opremljene kozarce shranimo v temen in neogrevanem prostoru ali v hladilnik in so uporabni najmanj eno leto.

Svinska mast in ocvirki je najbolj okusna maščoba v kulinariki. Lučka Glaser

Nekaj nasvetov za uporabo masti in ocvirkov:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor