Lazanja z jurčki in šparglji
Print Friendly, PDF & Email

Lazanja z jurčki in šparglji je okusna, nasitna in za ljubitelje gob in špargljev zanimiva jed, ki je primerna za vse dni v tednu in bo zelo všeč vsem ljubiteljem dobre hrane. Gobarji si v času sezone gob s postopkom zamrzovanja shranijo gobe in v zamrzovalni skrinji (tudi šparglje si v njihovi sezoni lahko shranite na enak način) in si tako lahko lazanjo z jurčki in šparglji pripravijo v vseh letnih časih.

Jurčki so zdravi in so okusna hrana iz narave, na 100 g vsebujejo 34 kalorij, v njih prevladuje predvsem selen, ki pomlajuje naše celice, saj vsebuje kar 150 mikrogramov selena na 100 gramov njihove teže, vsebujejo pa tudi vitamin B3, D in nekatere minerale.

Pripomočki za pripravo lazanje z jurčki in šparglji:

  • kozica
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • ponev
  • pekač velikosti 27 x 22 cm
  • pečica
  • štedilnik
  • krožnik
  • skleda
  • deska za rezanje
  • nož

Sestavine za lazanjo z jurčki in šparglji

Za štiri osebe:

  • 100 g svežega ali zamrznjenega drobnjaka
  • 150 g svežih ali zamrznjenih špargljev
  • 2 žlice olivnega olja
  • 500 g narezanih svežih ali zamrznjenih jurčkov
  • 180 g prekajene slanine
  • 6 listov (to je 120 g) listov testenin za lazanjo
  • 150 g naribanega trdega sira
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Za bešamel:

  • 40 g surovega masla
  • 100 g bele moke tip 500
  • 400 ml mleka
  • sol po okusu

Priprava lazanje z jurčki in šparglji

Najprej si pripravimo bešamel, zato v kozici stopimo surovo maslo, mu dodamo moko in pražimo dve do tri minute, da moka rahlo porumeni, med stalnim mešanjem začnemo dolivati mleko in mešamo toliko časa, da postane bešamel gladek, tekoč in brez grudic, ko vse skupaj zavre bešamel odstavimo na hladno, da se ohladi.

V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo na drobno narezane šparglje (šparglje pred tem očistimo in jim odstranimo morebitne olesenele dele) in drobnjak, ju premešamo in pražimo na zmernem ognju dve do tri minute, da zadiši po drobnjaku, dodamo še na lističe narezane jurčke (če imamo sveže jurčke, jih pred tem očistimo) in med mešanjem ponovno pražimo dve do tri minute. Nato pa vse skupaj streseno v skledo in pustimo ob strani.

Sedaj v isti ponvi, brez da bi jo pomivali, popečemo še na tanke lističe narezano prekajeno slanino. Pripravljeno, lahko začnemo z zlaganjem lazanje.

Dno pekača najprej prekrijemo s plastjo bešamela, ki ga pokrijemo s pripravljenimi listi za lazanjo, dodamo prepražene jurčke in šparglje, slanino in potresemo z naribanim sirom. Tako naloženo plast prelijemo z bešamelom in postopek ponavljamo toliko časa, da pekač napolnimo, oziroma da porabimo vse pripravljene sestavine. Nalaganje zaključimo s sirom in bešamelom.

Pekač pokrijemo s peki papirjem in pečemo 30 minut, v pečici segreti na 200 °C (klasična peka), nato pekač odkrijemo in pečemo še 15 minut, da se vrhnja plast lepo zapeče.

Jurčkova lazanja s šparglji je obrok za odrasle, saj jo majhnim otrokom ne priporočam. Lučka Glaser

Pa še nekaj receptov  pri katerih boste lahko uporabili gobe.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor