Namaz iz jurčkov
Namaz iz jurčkov je zelo okusen, ima nežen okus in aromo po jurčkih, je lahek za mazanje in ga mažemo na krekerje, prepečenec, toast, jaz pa ga najbolj obožujem, če si ga namažem na doma pečen kruh.
Jurčki so čudovite gobe, ki rastejo v slovenskih gozdovih in vsebujejo veliko selena, vitamina B3 in D. Selen je sestavina, ki pomaga razstrupljati naše telo in nanj vpliva pomlajevalno.
Pripomočki za pripravo namaza iz jurčkov:
- deska za rezanje
- nož
- tehtnica
- ponev
- kuhalnica
- sekljalnik
- krožnik
- nož za mazanje
- štedilnik
Sestavine za pripravo namaza iz jurčkov:
Za 500 g namaza:
- 500 g svežih ali zamrznjenih jurčkov
- 80 g pora
- 3 stroki česna
- 3 žlice olivnega olja
- 100 g surovega masla sobne temperature
- 3 trikotni topljeni sirčki (45 g)
- 1 žlica na drobno sesekljanega peteršilja
- 1 žlica na drobno nasekljanega svežega ali zamrznjenega drobnjaka
- pol žličke mletega koriandra
- pol žličke kurkume
- poper po okusu
- sol po okusu
Postopek za pripravo namaza iz jurčkov:
Za pripravo namaza iz jurčkov najprej pregledamo nabrane jurčke in izberemo mlade, zdrave in čvrste. Jurčkov ne operemo, ampak jih z nožem ostrgamo, da odstranimo zemljo, iglice in liste, jih obrišemo s papirnatim prtičkom in potem narežemo na tanke rezine.
Zamrznjene jurčke vzamemo iz zamrzovalnika in jih imamo na sobni temperaturi približno 30 minut, da pred uporabo malo odmrznejo.
Por pod tekočo vodo dobro operemo in odcedimo vodo tako, da opranega malo podržimo v zraku. Čist por narežemo na rezine debeline 0,5 mm, česen pa olupimo in na drobno nasekljamo. V ponev damo olje in narezan por. Ko se ta malo prepraži, mu dodamo še na drobno nasekljan česen. Na srednji temperaturi med stalnim mešanjem pražimo približno 5 minut.
Ko sta por in česen prepražena, dodamo narezane jurčke in pražimo med stalnim mešanjem približno 10 minut, potem dodamo sol, poper, koriander in kurkumo. Vse sestavine premešamo in pražimo 2 minuti, potem pa maso za namaz pustimo, da se ohladi na temperaturo, ki je nižja od 30 °C.
Ohlajeno maso naložimo v sekljalnik, dodamo maslo, ki je ogreto na sobno temperaturo, trikotne topljene sirčke in vse sestavine sesekljamo. Dodamo še sesekljana peteršilj in drobnjak, vse ponovno dobro sesekljamo in preizkusimo, ali je namaz dovolj slan. Če namaz iz jurčkov ni dovolj slan, ga dosolimo.
Namaz preložimo iz sekljalnika v posodo za shranjevanje v hladilniku. Posoda za shranjevanje je lahko iz stekla ali plastike, uporabimo pa lahko tudi druge posode, ki so primerne za živila. Namaz je uporaben najmanj do 5 dni, če imamo shranjenega v hladilniku do 5 °C.
Če imamo jurčke, jih uporabimo za vrhunske kulinarične izdelke. Lučka Glaser
Zraven namaza iz jurčkov sem vam pripravila recepte za odličen, enostaven domači kruh, ki namaz še oplemenitijo:
- Pirin kruh s kislim testom.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Koruzni kruh.
- Pirin kruh s cvetom žafranike.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
- Črn kruh s kvasno solno emulzijo.
- Mlečen bel kruh iz kruhomata.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
- Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
- Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
- Ržen kruh z droži.