Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom
Print Friendly, PDF & Email

Enolončnica z lisičkami, krompirjem in stročjim fižolom je sestavljena iz dveh pridelkov iz vrta in tako imenovane divje hrane, ki jo naberemo v gozdu – gob. Okus enolončnice je blag, rahlo sladek in nevtralen, saj nobena zelenjava ne izstopa, tako da ji lahko dodamo tudi začimbe, ki dajo enolončnici okus po naši želji.

Na naših krožnikih so enolončnice, ki jim pravimo tudi jedi na žlico, premalo zastopane, zato je priporočljivo, da naš jedilnik popestrimo tudi z obroki, ki vsebujejo veliko zelenjave.

Pripomočki za enolončnico z lisičkami

  • lonec s pokrovko
  • skledo za pranje
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • nož
  • štedilnik
  • krožnik
  • skleda

Sestavine za enolončnico z lisičkami

Za šest oseb:

  • 400 g očiščenih lisičk
  • 400 g očiščenega stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
  • 350 g krompirja
  • 4 žlice olivnega olja
  • 300 ml paradižnikove mezge z origanom
  • 200 ml vode
  • 2 stroka česna
  • 1 manjša čebula
  • čili po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • vejice peteršilja
  • poper po okusu
  • sol po okusu

Priprava enolončnice z lisičkami

Lisičke pregledamo, odstranimo vse slabe dele in smeti, jih razpolovimo in dobro operemo, med pranjem jih ne namakamo. Stročjemu fižolu odrežemo pecelj in špico, ga operemo in narežemo na dolžino tri do štiri centimetre. Krompir samo operemo, če je mlad ga ni potrebno lupiti.

V loncu prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, ko je čebula prepražena dodamo narezan stročji fižol, na drobno narezane lisičke in na manjše kocke narezan krompir in polovico na drobno narezanega peteršilja.

Vse sestavine dobro premešamo, lonec pokrijemo in na zmernem ognju pražimo približno petnajst minut, da se zelenjava zmehča, med praženjem zelenjavo večkrat premešamo.

Ko je zelenjava prepražena, dodamo paradižnikovo mezgo, vodo in vse začimbe, posebno moramo biti pozorni na količino čilija in muškatnega oreščka, ne smemo pa pozabiti posoliti.

Enolončnico postrežemo v skodelici ali na krožniku, ljubitelji popra lahko še dodatno popoprajo in potresejo z drugo polovico na drobno narezanega peteršilja.

Njive, vrtovi in gozdovi nam nudijo čudovite pridelke za okusne enolončnice, samo pripraviti jo moramo. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za pripravo različnih enolončnic:

  1. Fižolova mineštra.
  2. Grahova mesna mineštra.
  3. Puranja obara.
  4. Jesenska gobova mineštra.
  5. Poletna zelenjavna juha z govejim mesom.
  6. Gobova enolončnica.
  7. Zeljna juha s fižolom.
  8. Jurčki v enolončnici s testeninami.
  9. Vložene štorovke ali mraznice v enolončnici.
  10. Manj kalorična enolončnica z jurčki.
  11. Najboljša enolončnica iz ohrovta.
  12. Porova enolončnica s krompirjem.
Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor