Omaka iz jurčkov
Omaka iz jurčkov se krasno poda k testeninam in nam tako predstavlja obrok, ki ga lahko pripravimo v vseh letnih časih. Omaka iz jurčkov je dobrodošla tudi kot priloga, sama pa vam svetujem, da jih tako kot jaz pripravite s testeninami, sama sem uporabila meni najljubše, polnozrnate testenine.
V kulinariki gobe štejejo za začimbo, zato je priporočljivo, da jih vedno pripravljamo v kombinaciji z ostalimi živili kot so npr.: testenine, krompir ali različna zelenjave.
Pripomočki za pripravo omake iz jurčkov
- lonec
- kozica
- krožnik
- cedilo
- žlička
- kuhalnica
- štedilnik
Sestavine za pripravo omake iz jurčkov
Za dve osebi
Za omako iz jurčkov
- 200 g zamrznjenih ali svežih jurčkov
- 3 žlice olivnega olja
- 1 žličko na drobno narezanega česna
- sol po okusu
- ščepec kurkume
- ščepec popra
- 200 ml smetana za kuhanje
- 1 žlica na drobno narezanega svežega peteršilja
In še za pripravo testenin:
- 200 g polnozrnatih testenin (ali drugih poljubnih testenin)
- sol po okusu
- 2 l vode
Postopek za priprave omake iz jurčkov
Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, če so bili jurčki zamrznjeni jih splahnemo pod hladno vodo, da se led hitreje stopi in se jurčki razpustijo.
V kozici segrejemo oljčno olje in na njem začnemo pražiti česen, ki smo ga pred tem olupili in na drobno sesekljali.
Ko v kuhinji zadiši po česnu, stresemo v kozico jurčke in jih na zmernem ognju pražimo 10 minut, med praženjem jurčke posolimo in večkrat premešamo.
Pražene jurčke potresemo s poprom, kurkumo in na koncu dodamo še smetano za kuhanje, vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še 2 do 3 minute, da je omaka pripravljena.
Medtem, ko se omaka iz jurčkov kuha, skuhamo tudi testenine ali drugo poljubno prilogo.
V ta namen v loncu zavremo vodo, jo posolimo in v vrelo vodo stresemo testenine in jih skuhamo po navodilu proizvajalca. Ko so testenine kuhane, jih stresemo na kuhinjsko cedilo, da voda odteče.
Kuhane testenine serviramo na krožniku in jih prelijemo s pripravljeno gobovo omako. Vsi ljubitelji peteršilja pa jih potresemo še z na drobno narezanim peteršiljem.
Jurčki, ki jih lahko pripravimo na več načinov, so lahko poslastica v vseh letnih časih. Lučka Glaser
Da pa bo obrok popoln, zraven še priporočam še: