Omaka iz jurčkov
Print Friendly, PDF & Email

Omaka iz jurčkov se krasno poda k testeninam in nam tako predstavlja obrok, ki ga lahko pripravimo v vseh letnih časih. Omaka iz jurčkov je dobrodošla tudi kot priloga, sama pa vam svetujem, da jih tako kot jaz pripravite s testeninami, sama sem uporabila meni najljubše, polnozrnate testenine.
V kulinariki gobe štejejo za začimbo, zato je priporočljivo, da jih vedno pripravljamo v kombinaciji z ostalimi živili kot so npr.: testenine, krompir ali različna zelenjave.

omaka-iz-jurckov

Pripomočki za pripravo omake iz jurčkov

  • lonec
  • kozica
  • krožnik
  • cedilo
  • žlička
  • kuhalnica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo omake iz jurčkov

Za dve osebi

Za omako iz jurčkov

  • 200 g zamrznjenih ali svežih jurčkov
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žličko na drobno narezanega česna
  • sol po okusu
  • ščepec kurkume
  • ščepec popra
  • 200 ml smetana za kuhanje
  • 1 žlica na drobno narezanega svežega peteršilja

In še za pripravo testenin:

  • 200 g polnozrnatih testenin (ali drugih poljubnih testenin)
  • sol po okusu
  • 2 l vode

Postopek za priprave omake iz jurčkov

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, če so bili jurčki zamrznjeni jih splahnemo pod hladno vodo, da se led hitreje stopi in se jurčki razpustijo.

V kozici segrejemo oljčno olje in na njem začnemo pražiti česen, ki smo ga pred tem olupili in na drobno sesekljali.

omaka-iz-jurckov

 

Ko v kuhinji zadiši po česnu, stresemo v kozico jurčke in jih na zmernem ognju pražimo 10 minut, med praženjem jurčke posolimo in večkrat premešamo.

omaka-iz-jurckov

Pražene jurčke potresemo s poprom, kurkumo in na koncu dodamo še smetano za kuhanje, vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še 2 do 3 minute, da je omaka pripravljena.

omaka-iz-jurckov

Medtem, ko se omaka iz jurčkov kuha, skuhamo tudi testenine ali drugo poljubno prilogo.

V ta namen v loncu zavremo vodo, jo posolimo in v vrelo vodo stresemo testenine in jih skuhamo po navodilu proizvajalca. Ko so testenine kuhane, jih stresemo na kuhinjsko cedilo, da voda odteče.

omaka-iz-jurckov

Kuhane testenine serviramo na krožniku in jih prelijemo s pripravljeno gobovo omako. Vsi ljubitelji peteršilja pa jih potresemo še z na drobno narezanim peteršiljem.

omaka-iz-jurckov

Jurčki, ki jih lahko pripravimo na več načinov, so lahko poslastica v vseh letnih časih.  Lučka Glaser

Da pa bo obrok popoln, zraven še priporočam še:

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki.Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor