Najboljše shranjen korenček za ozimnico
Čudovito je uživati svoje pridelke vse leto, za to pa moramo znati shraniti pridelke tako, da obstanejo enako kakovostni tudi, ko jih shranimo in imamo nekaj mesecev shranjene. Korenček, ki ga pridelamo na domačem vrtu ali njivi je boljšega okusa kakor v trgovini, ki je pripeljan od daleč. Jaz domač korenček uporabljam vse leto in z rumenim in rdečim korenčkom popestrim enolončnice, omake, priloge, solate, popečem ga na maslu, naredim piškote, pecivo in razne napitke.
Korenje ima dober okus, barvitost na krožniku in visoko hranljivo vrednost. Karotin prispeva, da je korenček oranžne barve. Korenček v prehrani koristi, ker vsebuje vitamine A, B1, B2, B3, B6,B9, C, kalcij, železo, magnezij, fosfor,kalij, natrij in je bogat s karoteni, ki na več načinov koristijo zdravju, predvsem kot antioksidanti. Domovina te oranžne korenovke je Evropa. V 17. stoletju so začeli z gojenjem različnih sort korenja. Danes je na voljo v trgovini skozi vse leto v različnih barvnih odtenkih od oranžne do rumene. Nekatere sorte so manj vlaknate, druge so bolj sladke, tretje bolj hrustljave …
100 g korenja vsebuje 40 kalorij. Da pa ohranim domač korenček pri enakem okusu in čvrstosti, da se ne izsuši in ne zgnije poskusite korenje shraniti po tem nasvetu. Na takšen način lahko shranimo le zdravo in debelejše korenje. Korenčki, ki so drobni in kakorkoli poškodovani pa porabimo za domačo začimbo.
Pripomočki za shranjevanje korenja za ozimnico
- večje posode, vedra ali posode za lončnice
- lopatica
- pokrivalo za posodo
- vrtne vile
- samokolnica ali zabojček
- nož ali škarje
- suha zemlja
Sestavine za shranjevanje korenja za ozimnico
- korenček
Shranjevanje korenja za ozimnico
Z vrtnimi vilami privzdignemo zemljo, da se zemlja okrog korenja zmehča in lahko korenček nepoškodovan poberemo iz zemlje in ga naložimo v samokolnico ali zabojček.
Korenje pregledamo, da ni ranjeno ali nagnito in odrežemo zelenje, vendar pustimo kakšne 3 do 4 cm zelenja. Odstranimo prilepljeno zemljo, da se spodaj kaj ne dogaja ali skriva.
V vedro najprej naložimo 3 cm suhe zemlje. Na to zemljo polagamo korenje tako, da se ne dotika, ko naložimo korenje po vsem prostoru potem zasujemo z zemljo in ponovno korenček in tako nadaljujemo do zadnje plasti in nazadnje zopet zasujemo z zemljo in pokrijemo s pokrovom, da nas ne obiščejo miši. Vedro s korenjem postavimo v hladen prostor vendar pazimo, da pozimi ne zmrzne. Po takšnem postopku shranjen korenje obstane do junija pa je še vedno enake kvalitete, kakor takrat ko smo ga shranjevali. Po takšnem postopku shranjujem tudi kolerabo, pastinak, repo, peteršilj, gomoljno zeleno, črno redkev …
Želim vam, da uživate v svojih pridelkih in shrankih, Lučka Glaser