Pražene dežnikarice za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Pražene dežnikarice za ozimnico, so idealen shranek, saj dežnikarice ohranijo okus tudi v zamrzovalniku. Shranek je primeren za pripravo kosila na hitro, kadar se nam mudi ali za izboljšanje okusa hrani.

Kadar rastejo dežnikarice, jih je veliko, celo toliko, da ne vemo kam z njimi, tako jaz že nekaj let pripravljam pražene dežnikarice za obdobje, ko ne rastejo več. Pražene dežnikarice za ozimnico so zelo okusne, imajo blag okus po praženih lešnikih in lahko jih uporabimo tako, da jih umešamo v riž ali ajdovo kašo in dobimo čudovito rižoto z dežnikaricami,  če dodano smetano dobimo gobovo omako, lahko pa shranek popečemo tudi z jajčkom ali ga dodamo juham in enolončnicam.

Pripomočki za pripravo dežnikaric za ozimnico:

  • košara za nabiranje
  • nož
  • deska za rezanje
  • papirnati prtički
  • skleda
  • krožnik
  • kuhalnica
  • žlica
  • tehtnice
  • kozica
  • štedilnik
  • posodice s pokrovčkom za shranjevanje ali PVC vrečke za živila.
  • etikete
  • pisalo

Sestavine za praženje dežnikaric za ozimnico

Za 1 kilogram očiščenih dežnikaric:

  • 1 kg očiščenih dežnikaric
  • 250 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olja
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek za nabiranje in praženje dežnikaric za ozimnico:

Ko gremo nabirat gobe s seboj vzamemo košaro in nož. Dežnikarico, ko jo najdemo, pogledamo, ali je prava, to ugotovimo tako, da se obroček na steblu lahko premakne in ni priraščen na steblo. Dežnikarico odrežemo pod obročkom na steblu in jo položimo v košaro tako, da so rese spodaj in vrhnji del zgoraj in tako nalagamo vse ostale dežnikarice, ki so odprte, da nam ne padajo iglice, vejice in umazanija od ostalih gob med rese (trose)  in tako dežnikarice ostanejo bolj čiste.

Gob ne nabiramo v plastične vrečke, ker zrak ne kroži okrog njih in tako hitreje propadejo in zgnijejo. Gobe na grobo očistimo na najdišču, da pustimo trose (seme) še za naslednja leta.

Dežnikaric ne namakamo, če so umazane, jih samo na hitro splaknemo pod tekočo vodo, drugače jih samo zbrišemo s papirnatim prtičkom, odstranimo steblo in klobuke naložimo na čist krožnik. Obročki okrog stebla so tudi okusni in užitni, zato jih pripravimo za praženje.

Vse čiste dežnikarice narežemo na srednje velike kose.

Pripravimo olje, sol, olupimo čebulo in česen in ju na drobno nasekljajmo ter pustimo vsako sestavino na svojem kupčku.

V kozico damo olje in čebulo, kozico pristavimo na štedilnik ter pražimo med stalnem mešanjem, da čebula postekleni, nato dodamo česen, poper in sol, ponovno popražimo, da česen zadiši.

Narezane dežnikarice dodamo v kozico in na zmerni temperaturi pražimo med mešanjem, da spustijo vodo. Pražimo tako dolgo, da se voda izsuši oz. izhlapi. Pražene dežnikarice pustimo v kozici, da se ohladijo.

Ohlajene pražene dežnikarice naložimo v posodice, ki  dobro tesnijo in o primerne za zamrzovanje. Posodice naj bodo majhne, primerne velikosti, da se da se shranek uporabi za pripravo enega obroka. Na etikete napišemo ime shranka, datum in jih nalepimo na posodice. Zaprte posodice z ohlajenimi praženimi dežnikaricami naložimo v zamrzovalnik po navodilu proizvajalca zamrzovalnika. Tako pripravljene pražene dežnikarice so nespremenjene in uporabne najmanj 6 mesecev.

Spoštujmo naravo in njene sadove. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor