Pica z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Pica z jurčki je zanimiva, slastna kalorično bogata pica, ki nam poteši lakoto ob vsakem delu dneva, ne bi pa je zavrnili niti sredi noči. 😉 Vsi tisti, ki obožujete pico, jo lahko pripravite iz doma pripravljenega testa iz pirine moke. Bogato obložena pica, ki je pravilno pečena, je mehka in ob straneh tudi hrustljava.

Pica je najbolj znana italijanska jed, ki je nastala v južni Italiji in je bila tako slastna, da se je razširila najprej po Italiji in nato tudi po Evropi. Zaradi proste domišljije pri debelini testa in pri sestavinah ima pica več različnih imen, toda obložena mora biti z najmanj tremi sestavinami.

Pripomočki za pripravo pice z jurčki

  • kuhinjski pult
  • valjar
  • žlica
  • pekač (35 x 40) cm
  • peki papir
  • pečica
  • nož za rezanje pice ali navadni nož
  • krožnik

Sestavine za pripravo pice z jurčki:

Za dve osebi:

  • 100 ml paradižnikove omake
  • 200 g narezane šunke
  • 5 g listov sveže bazilike ali suhe
  • 1 žlička suhega ali svežega origana
  • 200 g svežih ali zamrznjenih jurčkov
  • 200 g naribanega sira mozzarella

Za testo za pico:

  • 250 g pirine moke
  • 5 g soli
  • 1 kavna žlička olja po želji
  • 1/2 suhega kvasa
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 65 ml vode
  • 60 ml mleka

Postopek za pripravo pice iz jurčkov

V posodo presejemo moko in dodamo vse sestavine za testo, dobro premešamo in vgnetemo hlebček, ki ga pustimo vzhajati eno uro. Potem testo razvaljamo s pomočjo valjarja na kuhinjskem pultu na debelino dva do tri mm, velikost razvaljanega testa naj bo primerna velikosti pekača v katerem bomo pico tudi spekli , da se testo ne prijema kuhinjskega pulta in valjarja ju lahko na rahlo potresemo s pirino moko.

Podroben opis priprave testa, najdete na povezavi: Pirino testo za pico.

Najprej razvaljano testo položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, natanko premažemo s paradižnikovo mezgo in potresemo z listi bazilike, premaz s paradižnikovo mezgo naj bo tanek, da ne bo mezga izničila okusa po jurčkih.

Oblaganje pirinega testa nadaljujemo s šunko, jurčki, origanom in na koncu potresemo še s sirom.

Pico damo peči v navadno pečico segreto na 250 °C in jo pečemo približno 10 minut, da robovi pice dobijo lepo zapečeno rjavo barvo. Pečeno še vročo pico razrežemo na poljubno velike kose, ki jih ponudimo na krožniku in okrasimo z listi bazilike.

Pica je primerna v vseh letnih časih, kakor tudi v vsakem delu dneva, včasih pa je ponoči še bolj okusna. Lučka Glaser

Ponudba receptov za pice je zelo široka, tu je nekaj idej:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor