V kisu vloženi jurčki
Print Friendly, PDF & Email

V kisu vloženi jurčki so najboljša in zagotovo najbolj priljubljena delikatesa med Slovenci, pa tudi poznani smo po tem, da smo nori na gobe. Ko je jurčkov v izobilju in imamo veliko gobarske sreče, moramo razmisliti kako jih bomo shranili za kasnejši čas. Vloženi v kisu, so najbolj primerni shranek, saj jih lahko ponudimo kot dodatek pri različnih mesnih narezkih, uporabljamo pa jih tudi za dekoracijo v kulinariki.

Pripomočki za nabiranje in pripravo v kisu vloženih jurčkov

  • košara za nabiranje
  • nož za rezanje
  • skleda za pranje
  • deska za rezanje
  • lonec
  • štedilnik
  • cedilo
  • kuhalnica
  • zajemalka
  • lij
  • kozarci  s pokrovčki
  • etikete
  • odeja za pokrivanje kozarcev

Sestavine za pripravo v kisu vloženih jurčkov

  • jurčki mladi, količina odvisna od gobarske sreče
  • kis za vlaganje
  • vode za v kis
  • vode za prvo kuhanje
  • sol po okusu

Opomba: kis za vlaganje in vodo mešamo v razmerju 1:3 (en del kisa, trije deli vode).

Opomba avtorice
Za vkuhavanje okoli 1 kilograma jurčkov v mešanico kisa, porabimo približno 500 ml kisa za vlaganje in 1500 ml vode. Količino razredčenega kisa je tudi odvisno od velikosti jurčkov. Če nam kis od vlaganja jurčkov ostane, še vročega spravimo v steklen kozarec ali steklenico in pokrijemo s pokrovčkom, kis porabimo pri naslednjem vlaganju jurčkov.

Postopek za pripravo v kisu vloženih jurčkov

Nabrane jurčke preberemo, izberemo mlade zdrave jurčke, jih očistimo in operemo.

Jurčke razrežemo na poljubno velike kose, pristavimo lonec z vodo, počakamo da voda zavre, jo posolimo in v vrelo vodo stresemo narezane jurčke.

Jurčke pustimo vreti na zmernem ognju približno pet minut, nato jih stresemo na cedilnik.

V loncu pripravimo mešanico kisa za vlaganje in vode v razmerju 1 : 3 (en del kisa, tri dele vode), ko mešanica vode in kisa zavre, jo posolimo in v vrelo mešanico stresemo jurčke. Jurčke pustimo vreti na zmernem ognju približno pet minut, nato s pomočjo zajemalke in lija začnemo polniti kozarčke, ki jih napolnimo do vrha. Polne kozarčke za nekaj minut obrnemo na pokrovček, nato pa jih pravilno obrnemo, postavimo na prostor kjer jih bomo pokrili z odejo in bodo počakali, da se ohladijo.

Opomba avtorice
Dodatnih začimb jurčkom ne dodajam, da ostane vonj in okus nespremenjen.

Ohlajene kozarčke opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Kozarčke shranimo v neogrevanem temnem prostoru, kjer lahko počakajo najmanj eno leto.

Če se odpravljate na gobarjenje, vzemite s seboj košaro, nož in palico. Plastične vrečke pa pustite doma. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor